Foto: Publicitātes foto
Jautājums par bezvadu instrumentu jaudu un to darbības ilgumu ar vienu uzlādi vienmēr ir bijis aktuāls. Japāņu ražotājs "Makita" pēdējos gados īpašu uzmanību veltījis tieši akumulatoru instrumentu pilnveidošanai un ir pārliecināts, ka tie nākotnē dominēs, aizvietojot vadu un iekšdedzes motoru risinājumus. Kā apstiprinājums tam ir "Makita" lēmums pārtraukt benzīna motoru instrumentu ražošanu no 2022. gada 31. marta.

XGT® – 40 voltu akumulatoru sērija

Lai apmierinātu vajadzību pēc lielākas jaudas instrumentiem, "Makita" šoruden iepazīstina ar pilnībā no jauna izstrādātu bezvadu instrumentu sēriju, kuras enerģijas avots ir 40 voltu akumulatori. Tie nav vienkārši jaudīgāki akumulatori – tie ir jaunas paaudzes instrumenti, kas nodrošinās lielāku jaudu, lielāku izturību un ātrāku uzlādi. Jaunā XGT sērija ir konstruēta tā, lai akumulatoru tehnoloģija maksimāli kalpotu dzinēja jaudai, kopā nodrošinot labāku instrumenta veiktspēju.

Un runa ir ne tikai par jaudu

Virkne ražotāju koncentrējas uz akumulatoru ietilpības palielināšanu, bet "Makita" iet citu ceļu, uzskatot, ka palielinot akumulatora ietilpību un vienlaikus ražojot smagākus un lielākus akumulatorus, zaudēs instrumenta ergonomiskums. Jaunajā 40 V XGT sērijā ir iebūvēta tehnoloģija, kas nodrošina digitālu komunikāciju starp akumulatoru un instrumentu. Ne tikai akumulators "sazinās" ar instrumentu, bet arī instruments "komunicē" ar akumulatoru, tādā veidā nodrošinot iespējami lielāku veiktspēju. Šī iebūvētā savstarpējā komunikācija ir pamats turpmākai tehnoloģijas attīstīšanai nākotnē.

Radīts darbam

Jauno XGT® akumulatoru konstrukcija ir īpaši izstrādāta izturībai smaga darba apstākļos. Trīs pakāpju aizsardzība no ūdens, spaiļu īssavienojuma novēršanas sistēma un augsta putekļu noturība darbam reālā būvlaukuma vidē. No jauna ir izstrādātas, paaugstinātas stiprības vadotnes, droši fiksēs akumulatoru jauno lieljaudas instrumentu izmantošanas laikā. Instrumenti ir kā radīti darbam gan būvniecībā, gan rūpniecībā, gan mežsaimniecībā – visur, kur vajadzīga jauda un izturība.

Jauda, kas ātri atjaunojas

Lai pastāvīgi varētu lietot instrumentu, svarīgi, cik ātri iespējams uzlādēt tā akumulatoru. Jaunās XGT sērijas lādētājs un akumulators veic savstarpēju komunikāciju. Tas ļauj lādētājam dot visoptimālāko uzlādi, atkarībā no akumulatora stāvokļa. Lādētājs ir aprīkots ar diviem ventilatoriem: vienu akumulatora piespiedu dzesēšanai un otru – uzlādes ķēdes dzesēšanai. Šo metožu apvienošana novērš augstu temperatūru akumulatorā un lādētājā, līdz ar to - pagarina akumulatora kalpošanas laiku un ievērojami paātrina uzlādes procesu. 2,5 Ah akumulatora uzlādes laiks ir tikai 28 minūtes, bet 4,0 Ah akumulatoru ir iespējams pilnībā uzlādēt 45 minūšu laikā.

Un pirmie no XGT sērijas jau ir klāt

Pirmie XGT sērijas instrumenti ir jau pieejami: zobenzāģis, triecienskrūvgriezis, trieciena uzgriežņu atslēga, ripzāģis, kombinētais perforators, leņķa slīpmašīna un divu veidu urbjmašīnas/skrūvgrieži, no kuriem viens ir aprīkots arī ar triecienfunkciju. Novitāte ir ne tikai jauda - triecienskrūvgrieži ieguvuši augstu maksimālo griezes momentu (220 Nm), urbjmašīnas ir aprīkotas ar elektroniski vadāmu sajūgu un arī ar griezes momenta ierobežotāju, kas aptur motora darbību gadījumā, ja negaidīti tiek izraisīta instrumenta nobloķēšanās. Tas būtiski samazina darba traumu risku –plaukstas locītavas sastiepumus vai citas iespējamās traumas. Un tās ir tikai dažas no XGT novitātēm.

Vairāk par jauno XGT sēriju – www.xgt.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!