Foto: Publicitātes foto
Bieži vien, kad izdzirdām vārdu Smart-ID, tas lielākoties saistās ar iespēju ātri un ērti pieslēgties un apstiprināt maksājumus savā internetbankā. Jau kādu laiku Smart-ID sniedz arī e-paraksta funkcijas un to var izmantot kā alternatīvu fiziskai dokumentu parakstīšanai, kas īpaši aktuāli varētu būt šobrīd. Smart-ID ar kvalificētu elektronisko parakstu atbilst Eiropas Savienības prasībām un ir pielīdzināms fiziska paraksta juridiskam spēkam.

Smart-ID galvenās priekšrocības ir tā pieejamība un lietojamība bez maksas. Nepieciešams tikai viedtālrunis un interneta savienojums. Lai iegūtu Smart-ID ar kvalificētu elektronisko parakstu ir nepieciešams Smart-ID konts, ko var iegūt lejupielādējot Smart-ID aplikāciju un pirmo reizi autorizējoties ar kādu no piedāvātājam autentifikācijas metodēm, piemēram, Luminor bankas kodu kalkulatoru vai biometrisko autentifikāciju.

Ir pieejami divu veidu Smart-ID:

  • Smart-ID Basic, ko var izmantot Luminor un citu banku internetbankas darbību veikšanai.
  • Smart-ID kvalificēts elektroniskais paraksts (QES), kas paredzēts ne tikai internetbankas autentifikācijai, bet arī darbosies kā tavs elektroniskais paraksts, slēdzot līgumus, parakstot iesniegumus vai citus dokumentus.

Ja tev jau ir Smart-ID basic konts, tad ērti un ātri to vari pārveidot par Smart-ID kontu ar elektroniskā paraksta funkciju. Lai to paveiktu, tev nepieciešams:

  • identifikācijas dokuments ar elektronisko mikroshēmu (pase vai ID karte),
  • viedtālrunis, kurš atbalsta NFC tehnoloģiju
  • viedtālruņa kamera

SVARĪGI! Biometrisko identifikāciju var izmantot tikai tie lietotāji, kuriem šobrīd ir vai kādreiz jau ir bijis reģistrēts Smart-ID konts un ir sasnieguši 18 gadu vecumu. Uzzini kā solim pa solim pieslēgt Smart-ID ar kvalificētu e-parakstu šeit.

Kad esi ieguvis e-parakstu, sāc izmantot priekšrocības – paraksti dokumentus, slēdz līgumus vai kļūsti par Luminor klientu attālināti , piesakoties līdz 31. decembrim Luminor Black karti un bankas ikdienas pakalpojumus vienu gadu saņemsi bez maksas*.

Atceries! Drošība ir pirmajā vietā.

  • Rūpējoties par datu drošību, pieslēdzoties internetbankai ar Smart-ID lietotni, atsevišķos gadījumos nepieciešams ievadīt arī personas kodu.
  • Pieslēgšanos internetbankai un sagatavoto maksājumu Smart-ID lietotnē apstiprini tikai tad, ja pats esi iniciējis šo darbību internetbankā vai mobilajā bankā.
  • Vienmēr pārliecinies, ka internetbankā vai mobilajā bankā esošais Smart-ID drošības kods sakrīt ar Smart-ID lietotnē redzamo kodu.
  • Esi uzmanīgs un pievērs uzmanību katram drošības kodam, ko apstiprini!

*Black kartes komplekta mēneša maksa sākot no 13. mēneša saskaņā ar Luminor cenrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!