Foto: Publicitātes foto
Redzot Rietumvalstu seniorus, kas laimīgi pavada savas vecumdienas ceļojot, baudot kultūru un maltītes restorānos, nesatraucoties par to, vai būs līdzekļi komunālajiem maksājumiem, pārtikas izdevumiem vai medicīnas pakalpojumiem, mēs nodomājam, ka arī gribētu tādas vecumdienas. Varētu šķist, ka tāda dzīve iespējama tikai sapņos, bet īstenībā nē. Kas ir galvenā panākumu atslēga? Laicīga uzkrājumu veidošana. Var sākt ar mazumiņu, atsakoties no vienas kafijas dienā, ietaupīsi 2€, ja darīsi to katru dienu, tas būs jau 60€ mēnesī vai 720€ gadā, 7200€ 10 gados.

Papildu uzkrājumu savām vecumdienām, vari veidot Pensiju 3. līmenī. Tas nozīmē, ka papildus pensiju sistēmas 1. un 2. līmenim Tu individuāli vai ar sava darba devēja starpniecību daļu savu ienākumu vari brīvprātīgi ieguldīt kādā no privātajiem pensiju fondiem. Tā ir iespēja parūpēties par savām vecumdienām, regulāri veicot iemaksas ilgu laika posmu. Laika gaitā veidotais uzkrājums Tev kalpos par papildinājumu valsts garantētajai pensijai.

Ja iemaksas privātajā pensiju fondā veic Tu pats, tad Tev ir tiesības saņemt likumdošanā paredzētos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus. Pēc attiecīgā gada beigām iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā ienākumu deklarāciju, kurā atspoguļo gada laikā pensiju fondā iemaksātās summas.

Ja esi vecumā grupā līdz 29 gadi

Tev šķiet, ka vecumdienas vēl ir tālu, tas ir labi. Vecāki vai skolotāji visticamāk tev ir bieži atgādinājuši vai pieminējuši, cik svarīgi ir krāt naudu vai gudri to izlietot. Viņiem ir taisnība, bet atceries, ka uzkrājumu veidošana nav atcēlusi jaunības baudīšanu. Tos abus ir iespējams apvienot. Sāc pamazām!

  • Izvēlies savu Pensiju 2.līmeņa pārvaldītāju portālā www.latvija.lv vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēs. Mainīt savas pensijas kapitāla pārvaldītāju Tu vari reizi gadā, bet pensiju plānu pie tā paša pārvaldītāja - divreiz gadā.
  • Sāc veidot uzkrājumus Pensiju 3.līmenī. Sākotnēji tie var būt 10 EUR mēnesī, bet, palielinoties taviem ikmēneša ienākumiem, tie var būt jau 50 – 100 EUR mēnesī.

Veicot regulāras ikmēneša iemaksas gan Pensiju 2. līmenī, gan Pensiju 3. līmenī, tu palielini iespēju uzkrāt lielāku kapitālu nekā tad, ja to darīsi krietni vēlāk.

Ja esi vecuma grupā no 30- 44 gadiem

Tava nākotne ir atkarīga no tavas rīcības šodien. Ja tu jau veido uzkrājumu Pensiju 2. un 3. līmenī, tu esi uz pareizā ceļa. Šajā gadījumā tavi līdzekļi tiek ieguldīti finanšu tirgos, un ilgtermiņā tie var sniegt papildu peļņu. Pārliecinies, ka tevis izvēlētā ieguldījumu stratēģija tev ir piemērota.

Apskatīties Pensiju 2. līmeņa uzkrājumu iespējams portālā www.latvija.lv. Informācija par tavu Pensiju 3.līmeni ir pieejama tavā internetbankā.

Ja vēl neesi sācis veidot uzkrājumu Pensiju 3.līmenī, atceries, vēl nekas nav nokavēts. Sāc tagad! Uzkrātais kapitāls, sasniedzot 55 gadu vai pensionēšanas vecumu, būs kā nodrošinājums hipotekārā kredīta atlikuma segšanai vai kā atbalsts ikdienas vajadzībām un dzīves mazajiem svētkiem vai kādam tālākam ceļojumam.

Ja esi vecuma grupā 45+

Dzīves laikā Tu esi apguvis vairākas svarīgas iemaņas. Parasti tu esi padomdevējs saviem bērniem, varbūt, pat jau mazbērniem. Viņi uzklausa tavas gūtās atziņas, bet vai tu uzklausi tās, ko tev iesaka citi?

Tu jau veido uzkrājumu Pensiju 2.līmenī, un iespējams, ka arī Pensiju 3.līmenī. Bet, ja tomēr vēl to neesi sācis darīt, nekas nav nokavēts. Izvēlies savam vecumam atbilstošu pensiju fondu, t.i., fondu ar mazāku riska kapitālu. Šis ir tas laiks, kad ir svarīgi uzkrāt, nevis riskēt. Par ikmēneša ieguldījumu izvēlies summu, no kuras tev būtu visvieglāk atteikties un tā neradītu robus mēneša budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!