Foto: Publicitātes foto
Vēljoprojām aktuāls jautājums – izdevīgāk īrēt vai pirkt savu dzīvokli? Vai nekustamo īpašumu tirgus šobrīd piedzīvo kādas izmaiņas? Lai saprastu esošo situāciju, iesakām apskatīt "Cenu Bankas" Rīgas dzīvokļu tirgus apskatu.

Būtisks darījumu skaita samazinājums Rīgas dzīvokļu tirgū bija vērojams tikai aprīlī un maijā, kad vidējais darījumu skaits samazinājās vairāk nekā par 40%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Kā atceramies, tas bija laiks, kad Covid-19 sasniedza pandēmijas apmērus. Vasarā darījumu skaits straujiem soļiem atkal pieauga, taču joprojām atpaliekot no iepriekšējā gada datiem. "Cenu Bankas" prognozes liecina, ka septembra darījumu skaits sasniedzis vai pat pārsniedzis pagājušā gada līmeni. Precīzāki dati būs pieejami nākamā mēneša apskatā.

Aktīvā būvniecība veicinājusi jauno projektu tirgu. Dzīvokļi jaunbūvēs un renovētajās ēkās pieejami gan pilsētas centrā, gan mikrorajonos ar dažādu apdares kvalitāti un cenu. Attīstītāji piedāvā rezervēt dzīvokļus, kas vēl ir tikai būvniecības procesā, un noslēgt darījumu pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā. Rezervācijas summa ir 10-15% no izvēlētā dzīvokļa cenas. Šī gada sākumā ekspluatācijā tika nodoti vairāki daudzdzīvokļu māju projekti, no kuriem liela daļa tika iegādāti ar iepriekšēju rezervāciju. Vidējā dzīvokļa tirgus cena jaunbūvēs ārpus pilsētas centra pēdējo divu gadu laikā ir pieaugusi no 1570 eiro/m2 līdz 1870 eiro/m2.

Augstas zemes cenas, komplicēta saskaņošana un dārga būvniecība ir iemesls tam, kāpēc Rīgas centrā netiek būvētas jaunas ēkas. Kā liecina "Cenu Bankas" dati, aizvien biežāk tiek veikti darījumi ar dzīvokļiem renovētās pirmskara laika ēkās. Vidējā dzīvokļa cena renovētās pirmskara laika ēkās pilsētas centrā pēdējā gada laikā samazinājusies no 2070 eiro/m2 līdz 1950 eiro/m2.

Neskatoties uz to, ka Rīgā sērijveida dzīvokļu skaits ārpus centra būtiski pārsniedz pirmskara laika un jaunbūvju skaitu, to darījumu skaits lēnām samazinās. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena ārpus centra pēdējā gada laikā nav būtiski mainījusies. Pēc Cenu Bankas datiem samazinājums ir vien 10 eiro.

Covid-19 ietekme jūtama arī īres dzīvokļu tirgum. Šobrīd par vienistabas dzīvokli īres maksa mēnesī ir vidēji 195-370 eiro, divistabu 250-595 eiro. Cena ir atkarīga no mājokļa veida un atrašanās vietas.

Ja vēl tikai plāno vai esi sava sapņu mājokļa meklējumos un nezini, ar ko sākt, apskati Mājokļa centrs vai piesakies uz konsultāciju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!