Foto: Shutterstock
Apsver iespēju iegādāties apbūves gabalu? Šajā rakstā uzzināsi svarīgākos jautājumus, uz kuriem jārod atbilde, pērkot zemi, kā arī apskatīsim – vai lētāks zemes gabals patiešām nozīmē ietaupījumu ilgtermiņā?

Pats galvenais – saprast, kur vēlies māju būvēt

Pirmais un svarīgākais solis mājas būvniecībā ir, protams, rūpīgi izvēlēties jaunās mājvietas atrašanās vietu – Rīgā, Pierīgā, citā pilsētā vai laukos. Izdarot šo izvēli, ir jāsaprot:

Kāds tavs šī brīža – un ne mazāk svarīgi – nākotnē plānotais dzīvesveids?

Proti, ja izvēlēsies iegādāties zemi salīdzinoši tālāk no pilsētām, tevi sagaida lielāki sarežģījumi celtniecības procesā. Māja-oāze ezera krastā Latgalē vai meža vidū Kurzemē izklausās fantastiski, taču jārēķinās, ka šajos gadījumos tuvumā nebūs komunikāciju, elektrības, ūdens vai, piemēram, būs vēl nepieciešams saņemt būvniecības atļauju.

Vai zemāka cena patiešām garantē ietaupījumu?

Lētāku bez (ar nepilnām) komunikācijām vai dārgāku zemi, kur viss gatavs būvniecībai – mūžam aktuāls jautājums. Ir rūpīgi jāizpēta visi "par" un "pret", jo var gadīties, ka, pērkot lētāk, ilgtermiņā samaksāsi vairāk. Piemēram – lūk, divi scenāriji Pierīgā.

  • Zemes gabals ar nepilnām komunikācijām

Zemes gabals apbūvei ar pamata komunikācijām Pierīgā maksā, piemēram, 20 eiro/m2. Sākotnējais ieguldījums šķiet salīdzinoši neliels, taču būvniecības procesā var atklāties dažādi "zemūdens akmeņi".

Piemēram, var izrādīties, ka piebraucamais ceļš ir privāts zemes pārdevēja īpašums. Tādā gadījumā pārdevējs var pieprasīt naudu par ceļa apsaimniekošanu, tādā veidā izlīdzinot cenu starpību par lētāk pārdoto zemes gabalu.


  • Zemes gabals ar pilnām komunikācijām

Ja apbūves gabalam Pierīgā ir nodrošinātas visas komunikācijas, tā cena būs, piemēram, 40 eiro/ m2. Jā, sākotnējais ieguldījums ir stipri lielāks, taču šajā gadījumā nebūs jātērē savs laiks papildu komunikāciju ierīkošanai.

Piemēram, pērkot 40 000 eiro vērtu zemi, kur paša spēkiem jāierīko komunikācijas, ietaupījums, salīdzinot ar zemi, kurā jau ir pilnas komunikācijas, būs apmēram 2000-3000 eiro. Bet vai tas ir ieguldītā laika un pūļu vērts?

Svarīgākie jautājumi, kas jānoskaidro, pērkot zemes īpašumu

Pirms apbūves gabala iegādes noteikti jāizpēta pilnīgi katra detaļa par tā esošo stāvokli un jāizprot, kas varētu nākotnē veidot papildu izmaksas.

Vēlam veiksmi tava jaunā mājokļa būvniecībā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!