Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 34 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt vīruss pirmoreiz konstatēts mežacūkām Penkules un Gaiķu pagastos, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Dobeles novada Penkules pagastā ĀCM konstatēts sešām mežacūkām, bet Brocēnu novada Gaiķu pagastā – vienai meža cūkai.

Vīruss konstatēts arī septiņām mežacūkām Talsu novada Ģibuļu pagastā, kā arī pa divām meža cūkām Pārgaujas novada Raiskuma pagastā un Tukuma novada Tumes pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts pa vienai meža cūkai Amatas novada Drabešu un Nītaures pagastos, Burtnieku novada Burtnieku pagastā, Cēsu novada Vaives pagastā, Dobeles novada Bērzes pagastā, Kandavas novada Matkules pagastā, Krāslavas novada Robežnieku un Krāslavas pagastos, Madonas novada Ošupes pagastā, Pārgaujas novada Straupes pagastā, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā, Siguldas novada Mores pagastā, Tukuma novada Slampes pagastā, Talsu novada Laucienes un Strazdes pagastos, kā arī Ventspils novada Tārgales pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 1271 dzīvniekiem 83 novadu 246 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!