Foto: Shutterstock
Lietus trūkums varētu radīt problēmas ar kartupeļu ražas novākšanu, jo sausumā tos grūtāk dabūt laukā no zemes, kartupeļi pastiprināti traumējas un tādējādi var pasliktināties to kvalitāte, sacīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Asociācijas vadītāja teica, ka agros kartupeļus tirdzniecībai jau vāc, tāpat nākamnedēļ sāksies sēklas kartupeļu ražas novākšana. Masveida kartupeļu ražas novākšanas laiku vēl pāragri prognozēt, taču parasti tas ir septembris. Kopumā kartupeļu ražas novākšanu varētu apdraudēt sausums. "Ja ir ļoti sauss laiks, zeme ir pārkaltusi, tādā novākt kartupeļus ir apgrūtinoši un kartupeļus vairāk sanāk traumēt," sacīja Kraukle, piebilstot, ja nebūs lietus, varētu būt problēmas ar kartupeļu ražas novākšanu.

Vienlaikus viņa piebilda, ka ir pāragri spriest, vai kartupeļu ražas kopējais apmērs šogad Latvijā būs mazāks nekā pērn - tas atkarīgs no tā, vai turpmākajās nedēļās būs lietus.

Viņa piebilda, ka šogad Latvijā daļai saimniecību būs laba kartupeļu ražu, taču tāpat būs saimniecības ar stipri viduvēju ražu. "Kartupelis mīl mitrumu, bet arī sausums nenozīmē, ka tas neaug. Kartupeļu bumbuļu skaits ir vairāk atkarīgs no vasaras pirmās puses. Ir vietas, kur bumbuļu skaits zem cera ir gana optimāls - padsmit līdz divdesmit bumbuļu, bet ir arī lauki, kur ir četri līdz pieci bumbuļi, lai gan pēc izmēra lielāki," viņa sacīja.

Kraukle atzīmēja, ka ne tikai potenciālās kartupeļu ražas apmērs, bet arī kvalitāte Latvijā ir dažāda. Latvijā ir lauki, kuros kartupeļu attīstība sausuma dēļ esot pat apstājusies. Tāpat ir vietas, kur kartupeļi ir izauguši gana labi, jo bijis lietus. "Ir saimniecības Kurzemē no Kuldīgas uz leju, kurās kartupeļu bumbuļi ir sīkāki un nav tik liels kartupeļu bumbuļu skaits. Tāpat ir lauki, kuri ir gana cietuši no sausuma un kuriem drīz vien beigsies veģetācija mitruma trūkuma dēļ, kamdēļ kartupelis vīst, lauki ir pusvītuši. Tajā pašā laikā otrā Latvijas pusē - Malnavā - kartupeļi ir skaisti un raža briest brīnišķīgi," teica Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja.

Pēc viņas teiktā, būtiska šā gada iezīme ir tas, ka kartupeļus apdraud kraupis, kā tas mēdz būt sausos gados. Ir lauki, kur kraupis ir izteiktāks, taču ir arī tādi, kurā tā ir maz. Citas kartupeļu slimības vai kaitēkļi nav tik izplatīti.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!