Foto: DELFI
Trešdien darbību sāks Latvijas Zemes fonds, kura mērķis ir sekmēt Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes saglabāšanu un šo platību ilgtspējīgu izmantošanu lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām.

Par Latvijas Zemes fonda pārvaldītāju ir iecelta attīstības finanšu institūcija Altum", kas valsts uzdevumā veiks lauksaimniecības zemes pirkšanas, iznomāšanas, pārdošanas un maiņas darījumus.

"Zemes fonda izveide ir viens no valsts instrumentiem, lai sekmētu, ka Latvijā lauksaimniecībā izmantojamā zeme tiktu saglabāta un izmantota lauksaimniecības vajadzībām ne mazāk kā divu miljonu hektāru apmērā, aktīvā lauksaimnieciskā ražošanā iesaistot aptuveni 0,4 miljonus hektāru līdz šim aktīvi neizmantotās lauksaimniecības zemes," norādīja "Altum" pārstāvji.

Latvijas Zemes fonda vadītāja Ina Alksne informēja, ka fonds pirks īpašumus no pašreizējiem īpašniekiem, kuri vairs nespēj vai kādu citu iemeslu dēļ nevar vai nevēlas paši turpināt lauksaimniecības zemes izmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā, un kuri paši izteiks vēlmi pārdot īpašumu fondam. Zemes fonds meklēs iegādātajam īpašumam pircēju vai apsaimniekotāju. Neiznomātajiem un nepārdotajiem īpašumiem tiks pirkti apsaimniekošanas pakalpojumi - tajā skaitā pļaušana, krūmu novākšana ar mērķi uzturēt lauksaimniecības zemi labā kārtībā, sakopt lauksaimniecības zemi un atgriezt lauksaimnieciskajā apritē.

Zemes fonds pirks nekustamos īpašumus visā Latvijas teritorijā, kas atbildīs noteiktiem kritērijiem – to ir iespējams atgūt vai saglabāt lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām; lauksaimniecības zeme ir vairāk nekā 50% no īpašuma kopējās platības; nekustamais īpašums ir reģistrēts Zemesgrāmatā; īpašumam ir valsts, pašvaldības vai vietējās nozīmes labā stāvoklī esošs piebraucamais ceļš ar nobrauktuvi; īpašumam nav noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi; uz nekustamā īpašuma neatrodas Zemesgrāmatā nereģistrētas ēkas un būves, kuru kadastra vērtība pārsniedz 30% no īpašuma zemes kadastra vērtības, vai kas pieder citam īpašniekam, vai kultūras pieminekļi; nekustamais īpašums neatrodas strīdā vai nav citādi apgrūtināts ar mantiska rakstura saistībām; tiek pārdots viss nekustamais īpašums.

"Altum" valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš iepriekš sacīja, ka jaunizveidotais Latvijas Zemes fonds šogad zemes iegādē plāno ieguldīt līdz miljonam eiro. "Mēs tā piesardzīgi rēķinām, ka varētu ieguldīt līdz miljonam pirkumos. (..) Varbūt mēs esam pārāk piesardzīgi, bet, ņemot vērā to, ka meklējam tieši saimnieciski izdevīgus darījumus, tad tā piesardzīgi vērtējam," sacīja Krieviņš, piebilstot, ka līdzekļi ir pieejami un nav izslēgts, ka "Altum" zemes iegādē šogad ieguldīs arī vairāk naudas.

Viņš norādīja, ka "Altum" plāno pirkt tikai saimnieciski lietderīgu zemi par atbilstošu tirgus cenu. "Ja, piemēram, Latgalē ir pushektārs, tad mēs nepirksim šādu zemi, tas nav saimnieciski lietderīgi. Savukārt, ja Latgalē ir liels zemes gabals, es pieņemu, ka tam jau ir pircējs. Drīzāk, mēs varētu pirkt zemi tad, kad ir kāda saimniecība, kas beidz savu darbību un tur nav pircēja," sacīja Krieviņš, piebilstot, ka "Altum" plāno iegādāties tādus zemes gabalus, kuri ir vismaz piecus hektārus lieli.

Pēc Zemkopības ministrijas datiem, Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība ir aptuveni 2,3 miljoni hektāru, tostarp tiek apstrādāti 1,56 miljoni hektāru zemes. Tādējādi vairāk nekā 700 tūkstoši hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir nekopta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!