Foto: LETA
Lai rosinātu jauniešus saimniekot laukos, attīstības procesā esošajā zemes kreditēšanas programmā jaunajiem zemniekiem būtu jāparedz priekšrocības zemes iegādē, tikšanās laikā ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu norādīja biedrības "Jauno zemnieku klubs" pārstāvji.

Jaunieši sarunā ar ministri sniedza ierosinājumus, kā veicināt Latvijas lauku izaugsmi un palielināt jauno saimnieku konkurētspēju.

"Jauno zemnieku kluba" dalībnieki rosināja noteikt, ka zemes kreditēšanas programmā jaunajiem lauksaimniekiem ir priekšroka zemes iegādei un tiek palielinātas arī kredītu garantijas zemes iegādes aizdevumiem jaunajiem lauksaimniekiem.

Tikmēr ministre atgādināja, ka jau patlaban saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem aizdevumiem zemes iegādei maksimālais garantijas apmērs jaunajiem lauksaimniekiem noteikts 50% apmērā.

Tāpat Straujuma pastāstīja jauniešiem, ka arī 28.marta Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēdē panākta vienošanās, ka pēc 80% finansējuma apguves zemes iegādei priekšroka tiks dota jaunajiem lauksaimniekiem un būs ietverta prasība par lauksaimniecisko izglītību.

Tāpat jaunieši aicināja Zemkopības ministriju atrast finansējumu programmai "Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem", kura ekonomiskās krīzes dēļ tika pārtraukta 2009.gadā. Ministre norādīja, ka 2010.gadā Latgales reģiona - Ziemeļaustrumu, Austrumlatgales un Dienvidlatgales - lauksaimnieki pārdalīja daļu no neapgūtajiem finanšu līdzekļiem, tādēļ 2011.gada beigās tika izsludināta vēl viena pieteikšanās kārta minētajās trijās lauksaimniecības pārvaldēs.

Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem ir paredzēts arī nākamajā, 2014.-2020.gada plānošanas periodā, informēja Straujuma.

"Nākamajā programmēšanas periodā daudz lielāks uzsvars tiks likts uz atbalstu jaunajiem zemniekiem. Tādēļ mudinu jūs aktīvi rīkoties, aizstāvēt savas iespējas diskusijās ar ilggadējiem saimniekiem. Liels prieks par to, cik aktīvi un strauji vēlaties atrisināt problēmas, bet daudzi jautājumi jārisina nevalstisko organizāciju starpā," sacīja ministre.

Jaunos uzņēmējus uztrauc arī nekoptā lauksaimniecības zeme. Viņi ierosināja piemērot paaugstināto - līdz 5% - nekustamā īpašuma nodokļa likmi neapzinīgajiem īpašniekiem.

Ministre piekrita jauniešiem, ka pašreizējā nodokļa papildlikme 1,5% no kadastrālās vērtības nav devusi pietiekamu lielu stimulu, lai īpašniekus mudinātu izmantot zemi ražošanai. Ministre teica, ka priekšlikumu paaugstināt nekustamā īpašuma nodokļa likmi neapstrādātajai lauksaimniecībā izmantojamajai zemei ministrija ir iesniegusi Finanšu ministrijai.

Vēl ministre un jaunie lauku uzņēmēji pārrunāja lauksaimniecības izglītības jautājumus, situāciju ar Rīgas Centrāltirgus nakts tirgus platības samazināšanu, kā arī iespējamos risinājumus, kā mudināt Latvijas zemi iespējami saglabāt Latvijas valstspiederīgo īpašumā.

"Latvijas Jauno zemnieku klubs" apvieno 60 biedrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!