Foto: LETA

Spēcīgās lietavas, kas augusta nogalē izraisīja plašus plūdus Latgalē, nodarījušas postījumus lauksaimniecības zemēm aptuveni 20 000 hektāru platībā, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Pašreizējā brīža aplēses liecina, ka tie būs padsmit līdz 20 tūkstoši hektāru," sacīja Dūklavs.

Līdz šim kompensācijām par bojā gājušajiem lauksaimniecības kultūraugu sējumiem un sagatavoto sienu bija pieteikušies 133 zemnieki, taču viņu skaits vēl varētu pieaugt, jo pieteikšanās termiņš vēl nav noslēdzies.

Valsts kompensācijas izmaksās par zaudētajiem ieguldījumiem, nevis kompensēt, piemēram, negūto peļņu.

Žurnāls "Ir" ceturtdien vēsta, ka šobrīd Latvijā ir apdrošināti aptuveni 5% sējumu no plūdu skartajiem vairāk nekā 100 tūkstošiem hektāru, kurus apzinājis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Divi lielākie spēlētāji šajā jomā ir BTA ar aptuveni 20 000 hektāru un "VH Latvija" ("Vereinigte Hagel Latvija") ar aptuveni 100 000 hektāru. Kopumā Latvijā ir ap 800 000 hektāru graudaugu platību.

Vairāk nekā 60% gadījumu lauksaimnieki izvēlējušies apdrošināt sējumus pret krusas radītiem bojājumiem, nevis lietu. Šajā gadījumā apdrošināšana darbojas līdz pat nokulšanai, vēsta "Ir".

Jau vēstīts, ka ārkārtas situācija plūdu un lietavu dēļ izsludināta 29 novados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!