Foto: LETA

Lai tiešos maksājumus padarītu godīgākus un efektīvākus un lai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimnieki būtu līdzvērtīgās pozīcijās, nākamajā periodā ir jāpabeidz tiešo maksājumu izlīdzināšana, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē paudis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kā atgādina Zemkopības ministrijā, šogad Latvijas lauksaimniekiem tiešie maksājumi ir tikai 56% apmērā no ES vidējā līmeņa.

"Vēlos uzsvērt, ka tiešajiem maksājumiem arī turpmāk ir jābūt pilnībā finansētiem no ES budžeta. Nedrīkst radīt situāciju, ka tiešie maksājumi tiktu līdzfinansēti no nacionālajiem budžetiem, jo tas viennozīmīgi radītu papildus nevienlīdzīgas konkurētspējas nosacījumus ES dalībvalstu lauksaimnieku starpā," uzsvēris Dūklavs.

Viņš arī norādījis, ka nevajadzētu mainīt pašlaik pastāvošo tiešo maksājumu struktūru, kas funkcionē labi un ir izprotama lauksaimniekiem, taču tiešo maksājumu sistēma, tāpat kā Kopējā lauksaimniecības politika (KLP) kopumā, ir jāvienkāršo. Savukārt tiešmaksājumi jāfokusē uz tiem atbalsta pretendentiem, kam lauksaimnieciskā ražošana ir galvenais ienākumu avots.

"Sniedzot dalībvalstīm lielāku brīvību lauku attīstības politikas īstenošanā, mēs spēsim efektīvāk veicināt lauku teritoriju attīstību, radīt jaunas darba vietas un attīstīt lauku ekonomiku. Mēs ļoti pozitīvi skatāmies uz Eiropas Komisijas centieniem lauku attīstības politikas vienkāršošanā un lielākas elastības nodrošināšanā dalībvalstīm," sacīja zemkopības ministrs.

ES dalībvalstu ministri turpina diskutēt par Eiropas Komisijas pērnā gada nogalē publicēto paziņojumu "Pārtikas un lauksaimniecības nākotne", kurā definētas KLP prioritātes pēc 2020. gada, KLP modernizācija un vienkāršošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!