Foto: Publicitātes foto
Jau teju divus gadsimtus Latvijā darbojas Līgatnes papīrfabrika, kas šogad konkursā „Eksporta un inovācijas balva” pretendē uz apbalvojumu kategorijā „Eksportspējīgākais komersants” lielo un vidējo komercsabiedrību grupā. Jāpiebilst, ka SIA „Papīrfabrika „Līgatne”” ir vienīgā papīrfabrika Latvijā, turklāt uzņēmums ir lielākais makulatūras pārstrādātājs Baltijā.

Uzņēmuma ražotās produkcijas klāstā ietilpst mākslas papīrs (zīmēšanas, akvareļu, melnais zīmēšanas papīrs un papīrs ar ziedlapiņām), tehniskais papīrs (kartons, ietinamais papīrs un tapešu pamatnes), kā arī biroja papīrs un tā dēvētās papīra čaulas - kartona serdenes, kas domātas gatavās produkcijas uztīšanai.

„Papīrfabrika „Līgatne"" piedalās konkursā, jo ievērojami palielinājusies uzņēmuma eksportspēja. „2011. gadā palielinājām eksporta tirgu skaitu par vairāk nekā 30%, salīdzinot ar 2010. gadu. Tāpat arī liels pamudinājums pieteikties konkursam bija fakts, ka kopumā eksporta apjoms ir 80% no visas mūsu saražotās produkcijas," norāda uzņēmuma mārketinga vadītāja Oļesja Dreimane.

Līgatniešu lielākie eksporta tirgi ir Ukraina, Igaunija, Slovākija, Beļģija, Lietuva, Somija, Dānija un Zviedrija. Tāpat produkcija tiek eksportēta uz Lielbritāniju, Rumāniju, Poliju, Nīderlandi, Šveici, Franciju, Vāciju, Čehiju un Moldovu.

„Papīrfabrika „Līgatne"" neplāno apstāties pie sasniegtā un aktīvi plāno turpmāko attīstību. „Ir grūti iegūt izejmateriālus tīri baltam papīram, piemēram, biroja vai zīmēšanas papīram, jo tā izstrādei nepieciešama balta makulatūra. Nākotnē plānojam iegādāties attintošanas jeb deinking iekārtu, ar kuras palīdzību varēs noņemt tinti no iepriekš aprakstīta papīra," nākotnes ieceres iezīmē O. Dreimane. Viņa arī stāsta, ka vienlaikus tiek plānots pilnveidot makulatūras un tetrapaku savākšanas sistēmu Latvijā, jo pusi no nepieciešamā izejmateriāla joprojām nākoties importēt.

Līgatnes papīrfabrikas plānos ietilpst arī sava piedāvājuma paplašināšana, tostarp gala preču - piemēram, ne tikai zīmēšanai piemērota papīra, bet jau gatavu zīmēšanas papīra albumu - ražošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!