"Darbā mūsu galvenā misija ir atrast vērtību katrā lietā,” uzsver SIA "Nordic Plast” direktore Dace Samuša. Viņa norāda – ja strādā otrreizējās pārstrādes uzņēmumā, tad ir jādzīvo "zaļi” un nepārtraukti jāpiedomā, kas notiek ar lietām, kad tās izlietotas. Tāpēc arī strādāt šādā uzņēmumā ir daudz patīkamāk, jo ir saprotams uzņēmējdarbības nozīmīgums.

SIA "Nordic Plast" ietilpst "Eco Baltia grupā", kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu - no atkritumu savākšanas un šķirošanas, līdz otrreizējo izejvielu loģistikai, apstrādei un pārstrādei. SIA "Nordic Plast" dibināts 2001. gadā un šo gadu laikā būtiski attīstījis savu darbību.

Dinamiskā izaugsme mudinājusi "Nordic Plast" vadību pieteikties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva". Uzņēmums konkursā startē divās kategorijās - "Eksportspējīgākais komersants" lielo un vidējo komercsabiedrību grupā un "Inovatīvākais produkts", kur izvirzītas uzņēmuma izstrādātās un ražotās polipropilēna granulas "PP Homo".

Granulas "PP Homo" tiek ražotas no lietotiem austajiem polipropilēna maisiem, kas pārsvarā tiek izmantoti lauksaimniecībā. Saražotās granulas izmanto dažādu rūpniecības polimēru izstrādājumu, piemēram, straplentu, taras vāciņu, kastu ražošanai.

D. Samuša uzsver, ka granulas "PP Homo" tik tiešām ir unikāls produkts, jo pēc tirgus izpētes secināts, ka tuvākajās valstīs nav neviena uzņēmuma, kas ko tādu ražotu. "Pētot gan konkrēto nišu, gan izejvielas, gan tirgu kopumā, mēs secinājām, ka tuvākajā apkārtnē esam vienīgie, kas pārstrādā tieši lietotus polipropilēna maisus, jo lielākā daļa ražotāju šādu darbu neuzņemas. Tieši tāpēc šī niša ir mūsu "mazais, zilais okeāns", kur varam radīt kaut ko jaunu un unikālu," stāsta "Nordic Plast" direktore.

Svarīgākās produkta eksporta priekšrocības, kā norāda D. Samuša, ir tā augstā kvalitāte, viendabīgums un tas, ka granulas ir bez piemaisījumiem. "Mūsu klienti novērtē gatavās produkcijas augsto kvalitāti, ko panākam pārstrādājamos materiālus pāršķirojot ar rokām, kas Eiropā ir reta prakse. Nepārprotami viens no būtiskākajiem eksporta veicināšanas faktoriem ir arī attīstītā laboratorisko pārbaužu sistēma un nepārtraukta kvalitātes kontrole," - tā D. Samuša.

"Nord Plast" mēnesī saražo vairāk nekā 400 tonnu gatavās produkcijas, ko kopumā eksportē uz 12 valstīm - Lietuvu, Igauniju, Franciju, Čehiju, Vāciju, Itāliju, Poliju, Zviedriju, Nīderlandi, Baltkrieviju, Somiju un Lielbritāniju. Pašlaik uzņēmumā strādā 59 darbinieki.

D. Samuša uzsver, ka plānots katru gadu palielināt ražošanas apjomus un ieviest aizvien jaunākas tehnoloģijas. Tāpat intensīvi tiek strādāts pie jaunu eksporta tirgu apgūšanas.

  

Par konkursu "Eksporta un inovācijas balva"
Konkurss "Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēts jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus konkursa dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!