Mazajos Latvijas lauku pagastos darbavietu saglabāšana ir īpaši svarīga, lai šajās teritorijās dzīvojošajiem būtu iespēja strādāt un nopelnīt. Tāpēc prieks par uzņēmumiem, kas lēmuši par labu ražotnes izveidei lauku rajonos un nebaidās šeit attīstīties. Viens no tādiem ir SIA "Compaqpeat”, kas izveidojusi divas modernas kūdras pārstrādes rūpnīcas – vienu Rucavas novadā, otru Balvu novadā.

"Compaqpeat" nodarbojas ar kūdras ieguvi, tās pārstrādi un dažādu substrātu ražošanu. Uzņēmuma veiksmīgai darbībai tiek piesaistīts liels daudzums darbinieku, kas lielākoties ir vietējie - Rucavas un Balvu novadu - iedzīvotāji. Darbinieku skaits ik gadu strauji pieaug: ja 2009. gadā uzņēmumā bija 18 strādājošie, 2012. gadā - 80, tad 2013. gadā - jau 110 nodarbinātie. Savukārt šogad to skaits pieaudzis līdz 130. "Mums teju visi darbinieki ir vietējie pagasta iedzīvotāji, tāpēc apzināmies, cik ļoti rūpnīcas pagastos ir nepieciešamas. Sezonas laikā, kad tiek ievākta kūdra, pieņemam arī palīgstrādniekus, lai visu pagūtu. Esam liels darba devējs, un dažreiz šķiet - ja rūpnīcas pagastā nebūtu, liela daļa Rucavas iedzīvotāju jau būtu ārzemēs," vērtē uzņēmuma projektu vadītājs Valdis Polmanis.

Ar "Compaqpeat" lepojas ikviens tur strādājošais, tāpēc liels gandarījums par to, ka šogad uzņēmums startē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas organizētajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2014" kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

Eksporta jomā uzņēmums attīstās ļoti strauji. 2012. gadā saražotā produkcija tika eksportēta uz 30 valstīm, savukārt 2013. gadā - jau uz 34 valstīm. Eksporta valstu ģeogrāfija ir ļoti plaša, jo uzņēmums produkciju sūta, piemēram, uz Itāliju, Spāniju, Vāciju, Poliju, Austriju, Ķīnu, Japānu, Taivānu, Omānu, Koreju, Pakistānu, Kataru un citām valstīm. "Ja sākumā mēs vairāk skatījāmies tikai uz Eiropu un lielākie klienti mums bija vien Itālija, Vācija un Polija, tad nu jau mēs vairāk orientējamies arī uz arābu valstīm, Ķīnu, Taivānu, nesen sākām eksportēt uz Ameriku," tā V. Polmanis.

"Compaqpeat" arī ievērojami paplašina kūdras ieguves teritoriju. Kā stāsta V. Polmanis, pirmajos gados uzņēmums strādāja tikai vienā kūdras ieguves vietā netālu no Papes, taču pašlaik "Compaqpeat" kūdru ievāc arī Bārtā, Siguldā, Balvos un pat Igaunijā. Kopš 2001. gada ievērojami ir pieauguši uzņēmuma ražošanas apjomi, kā arī palielinājies kūdras pakošanas līniju skaits.

Šobrīd "Compaqpeat" vadība domā par to, kā ievākt kūdru no vēl lielākām platībām. "Mēs plānojam Nidas purva paplašināšanu, kas būtu nozīmīgs ieguvums mūsu rūpnīcai, pagastam un darbiniekiem. Mēs ceram, ka mums izdosies paplašināties, un jāsaka, ka nav jau arī, kur atkāpties, - ir tikai jāiet uz priekšu," norāda V. Polmanis. 

Par konkursu "Eksporta un inovācijas balva"
"Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēta jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus konkursa dalībniekus sveiks tā patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!