Veiksmīgu ražošanas uzņēmumu, kas pastāvīgi attīstās un ir vērsti ar skatu nākotnē, Latvijā nekad nebūs par daudz. Viens no tādiem ir SIA "TENAPORS”, kas ik gadu plāno un strādā pie tā, lai būtu iespēja palielināt ienākumus, tādejādi nodrošinot investīcijas uzņēmuma attīstībai un iespēju izstrādāt jaunus, konkurētspējīgus produktus vietējā un eksporta tirgū. Lai gan pašlaik Latvijā SIA "TENAPORS” jau ir divas ražotnes – Dobelē un Valmierā, šobrīd notiek vēl vienas ražotnes izveide Dobelē, kur 2015. gada septembrī tiks uzsākts darbs sendvičtipa paneļu ražošanā.

"TENAPORS" ir TENAX grupas uzņēmums, kas specializējas būvniecības materiālu ražošanā. Pašlaik tas ražo putu polistirola siltumizolācijas izstrādājumus, sendvičtipa paneļus un paliekošos veidņus - "DOBELES PANELIS".

Uzņēmums katru gadu attīstās gan apgrozījuma, gan darbinieku skaita ziņā. Kā stāsta uzņēmuma konstruktīvo materiālu pārdošanas vadītājs Roberts Kurma, ja 2012. gadā "TENAPORS" nodarbināja 72 darbiniekus, tad 2013. gadā - jau 85, bet pašlaik - vairāk nekā 90. Apgrozījums no 2012. gada līdz 2013. gadam ir pieaudzis par 4%, savukārt šogad pieaugums plānots vēl augstāks.

"TENAPORS" šogad piedalās arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2014" divās kategorijās - "Eksportspējīgākais komersants" lielo un vidējo komercsabiedrību grupā un "Importa aizstājējprodukts", kur pieteicis savu ražojumu - sendvičtipa paneļus. R. Kurma uzver, ka abās kategorijās uzņēmums piedalās ar mērķi parādīt uzņēmuma komandas vēlmi strādāt, attīstīties un spēju radīt arvien jaunus produktus un risinājumus būvniecības nozarē.

Sendvičtipa paneļi, ar ko uzņēmums startē kategorijā "Importa aizstājējprodukts", ir celtniecības materiāls, kuru izmanto industriālo ēku (veikali, noliktavas, ražošanas ēkas, saldētavas, sporta zāles u.c.) būvniecībā. "Šie paneļi ir izolējošs, pašnesošs celtniecības materiāls, veidots no izolācijas pildījuma, kas no abām pusēm divās paralēlās plaknēs segts ar tērauda loksnēm. Kā izolācijas pildījums tiek izmantoti: minerālvate un putu polistirols. Tas kalpo gan kā siltumizolācija, gan kā skaņas izolācija," stāsta R. Kurma.

Savu produkciju uzņēmums 2013. gadā eksportēja uz 7 valstīm - Lietuvu, Igauniju, Somiju, Zviedriju, Norvēģiju, Krieviju, Dāniju. Pēc eksporta apjoma datiem "TENAPORS" ir galvenais siltumizolācijas materiālu ražotājs Baltijas valstīs. Kā galvenās priekšrocības eksporta tirgū R. Kurma min uzņēmuma augstās projektēšanas spējas, zemās transportēšanas izmaksas, individuālo pieeju katram klientam, ātro servisu, kā arī kvalitatīvo inženieru risinājumu ikvienā projektā.

"Mums ir plašs piedāvājuma sortiments, precīzs nepieciešamo izejmateriālu aprēķins, atbalsts montāžā. Līdzšinējie Latvijas klienti produktu atzinuši par kvalitatīvu un konkurētspējīgu gan Latvijas, gan ārzemju tirgos. Mūsu galvenie klienti ir būvmateriālu tirgotāji, projektētāji, ražotāji, arhitekti, celtniecības kompānijas, kā arī privātais sektors un dizaina studijas," - tā R. Kurma.

Galvenais skats nākotnē vērsts uz nozīmīgu investīciju ieguldīšanu ražošanas jaudu un eksporta apjomu palielināšanai. "Jau esam uzsākuši esošās ražošanas ēkas rekonstrukcijas darbus, lai izveidotu jaunu sendvičtipa paneļu ražotni Dobelē, kas viennozīmīgi palielinās ražošanas jaudu un pārdošanas apjomus Latvijā, Baltijā un Skandināvijas valstīs, turklāt līdz ar ražotnes atvēršanu tiks izveidotas 15 jaunas darbavietas. Protams, ievērojami palielināsies arī eksporta apjomi," norāda R. Kurma.

Par konkursu "Eksporta un inovācijas balva"
"Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēta jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada konkursa laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus tā dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!