Foto: Publicitātes foto

"Luminor" banka sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju pērn augustā izveidoja jaunu tirgošanās portālu www.egadatirgus.lv, tādējādi uzrunājot vairākus simtus amatnieku, kuriem nebija iespēja piedalīties tradicionālajā klātienes gadatirgū. Līdz šim portālu apmeklējuši jau vairāk nekā 70 tūkstošu apmeklētāju, un tas ir aptuveni divas reizes vairāk nekā katru gadu pulcē klātienes gadatirgus.

"Luminor" vienmēr ir bijis svarīgi atbalstīt vietējos uzņēmējus, īpaši šādos, vēl nebijušos apstākļos, meklējot jēgpilnus veidus, kā atbalstīt ekonomiku, īpašu uzsvaru liekot uz e-attīstību un e-komercijas risinājumiem, aptverot iespējami vairāk vietējo tirgotāju, tostarp amatniekus un mājražotājus.

Pirmajā pandēmijas vilnī īpaši cieta amatniecības nozare, kurā tirdzniecība bija teju pilnībā apstājusies, atstājot amatniekus un mājražotājus ar daudzām nepārdotām precēm. Turklāt lielākā daļa amatnieku saražoto preču nav pirmās nepieciešamības preces, tāpēc šī situācija izpelnījās salīdzinoši mazu sabiedrības uzmanību. Ja lielākie tirgotāji samērā ātri atrada veidus, kā pielāgot savu biznesu, tad amatniekiem tas bija daudz grūtāk galvenokārt nepietiekamo līdzekļu un vājo e-komercijas prasmju dēļ. Arī Digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss (DESI) rāda, ka vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju trūkst digitālo pamata prasmju, kas ir izšķiroši, lai varētu biznesu pārveidot uz e-biznesu. Turklāt vēl satraucošāks fakts ir tas, ka tikai 11 % Latvijas MVU pārdod savus produktus, pakalpojumus tiešsaistē un tikai 5 % no MVU apgrozījuma veido e-komercija. Lai arī Latvijā ir visi priekšnosacījumi – labs platjoslas pārklājums un aktīvi interneta lietotāji, biznesa sektors joprojām neizmanto visas priekšrocības, ko sniedz digitālās iespējas un e-komercija.

Šobrīd virtuālajā gadatirgū darbojas jau vairāk nekā 230 vietējo amatnieku un mājražotāju no visas Latvijas – gan tradicionālā amata, gan mūsdienu amatniecības pārstāvji, piedāvājot iepazīt jaunākas tendences Latvijas amatniecībā un iegādāties dažādus skaistus, noderīgus un no dabīgiem materiāliem veidotus darinājumus.

Mājaslapā www.egadatirgus.lv iespējams apskatīt un iegādāties vairāk nekā 3000 preču. Visbiežāk tirgotāju pārstāvētās preču kategorijas, kas vienlaikus ir arī pircēju iecienītākās, ir tekstils, rotaslietas un keramika. E-gadatirgū iespējams iegādāties arī koka, ādas, stikla un metāla darinājumus, kā arī dažādas rotaļlietas, sveces, mūzikas instrumentus, maskas un pārtikas produktus.

Portāls www.egadatirgus.lv ir pieejams no jebkuras vietas pasaulē un tas darbojas kā e-katalogs, kurā pircēji no Latvijas un citām valstīm var ērti aplūkot piedāvājumu un sazināties ar meistariem, lai iegādātos izvēlētās preces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!