Foto: Publicitātes foto
Pagājušā gada pirmajam pusgadam noslēdzoties, investori bija piesardzīgi visās jomās, tai skaitā komercīpašumu tirgū, taču līdz gada beigām investīciju aktivitāte pārsniedza 2019. gada rādītājus. Neskatoties uz joprojām esošajām neskaidrībām par pandēmijas tālāku attīstību, investoru noskaņojums vērtējams kā pozitīvs.

Ja vēl pērnā gada sākuma bija grūti prognozēt, kā pandēmijas ietekmē attīstīties ekonomika un investīcijas, tad šobrīd nav pamata domāt, ka ieguldījumi komercīpašumos tuvāko gadu laikā varētu mazināties. Pagājušajā gadā, spītējot nenoteiktības apstākļiem, investīciju apjomi komercīpašumos Latvijā pat nedaudz pārsniedza 2019. gada līmeni. Kopējais investīciju apjoms Baltijā pērn sasniedzis vienu miljardu eiro, no kuriem ap 330 miljoni eiro veidoja investīcijas Latvijas komercīpašumu tirgū, bet aptuveni 82% no investīcijām komercīpašumos veikuši investori no ārvalstīm.

"Novērojam, ka arī pašlaik investori aktīvi meklē iespējamos investīciju objektus komercīpašumu tirgū Baltijas valstīs. Atdeves rādītāji investīcijām mūsu reģionā joprojām ir augstāki nekā citos Eiropas tirgos. Pēdējo desmit gadu laikā gan dzīvojamo māju fonds, gan biroju ēku būvniecība Latvijā attīstījusies lēnāk nekā kaimiņos – Lietuvā un Igaunijā, tāpēc investori redz lielu potenciālu ieguldījumiem jaunos objektos, nevis jau esošu īpašumu iegādē, kā tas tika novērots līdz šim. Arvien aktuālākās ilgtspējas un energoefektivitātes prasības būs viens no galvenajiem investīciju tirgus virzītājiem. Uzsāktie un plānotie projekti sniegs papildu pievienoto vērtību gan pilsētvidei, gan kopējai ekonomikai," norāda Uģis Počs, "Luminor" nekustamo īpašumu finansēšanas eksperts.

Nākotnē, iespējams, varētu mainīties investīciju sadalījums dažādos komercīpašumu segmentos – vairāk investīcijas piesaistot biroju un loģistikas objektu būvniecībai, bet samazinoties apjomam tirdzniecības centru attīstībā. Pastāv arī zināmas neskaidrības par to, kā pandēmija ietekmēs komercīpašumu nomnieku paradumus biroju un tirdzniecības segmentos. Taču viens ir skaidrs – uzvarētāji būs tie veikalu īpašnieki, kas pirmie spēs atrast atdevi nesošu stratēģiju tirdzniecības centru platības turpmākai izmantošanai.

Attiecībā uz birojiem pastāv iespējams scenārijs, ka līdz ar attālinātā darba popularitāti uzņēmumi pārskatīs nepieciešamo darba vietu apjomu, kas turpmāk varētu būt mazāks, nekā reāli uzņēmumā ir nodarbināto. Šādam procesam jau ir izgājusi cauri liela daļa Skandināvijas uzņēmumu, samazinot dārgās nomas izmaksas vēl pirms pandēmijas. Tomēr uzņēmumu kultūras veidošanai un efektīvas komunikācijas nodrošināšanai joprojām neatņemama sastāvdaļa būs darbinieki, kas strādās klātienē.

"Neskatoties uz izaicinājumiem, ar ko šobrīd nākas sastapties komercīpašumu īpašniekiem, vairākums šo viennozīmīgi redz kā attīstības un iespēju laiku. Nekustamo īpašumu tirgus spēlētāji ir pieraduši skatīties uz tirgu ilgtermiņā un tāpēc arī 2020. gadā redzējām lielu attīstību zemes, biroju un pat tirdzniecības centru darījumos. Paralēli īpašnieki kā nekad strādā pie tā, lai maksimāli uzlabot un pielāgotu savas telpas jaunām nomnieku un apmeklētāju vajadzībām, smeļoties jaunas idejas no pasaules labākiem piemēriem. Prakse rāda, ka līdz ar labāku telpu piedāvājumu, ar laiku nāk arī vēl lielāka aktivitāte investīciju segmentā un interese no jauniem ārzemju investoriem. Ja runājam par dzīvokļu īres namiem, kas jau sen ir viens no populāriem komercīpašumu investīciju veidiem, līdz ar jaunu likumdošanu noteikti redzēsim jaunus projektus un darījumus arī šajā segmentā," komentē Anžela Koļesņikova, "Colliers" Investīciju departamenta vadītāja.

Lai veicinātu uzņēmējdarbības izaugsmi, mazie un vidējie uzņēmumi var pieteikties finansējumam komercīpašuma iegādei ar izdevīgākiem nosacījumiem. Eiropas Investīciju banka (EIB) un Eiropas Investīciju fonds (EIF) ir izsniegusi garantiju "Luminor Bank" AS, lai atbalstītu jaunu aizdevumu izsniegšanu visās trīs Baltijas valstīs vismaz 660 miljonu eiro vērtībā.

Aizdevumu var saņemt projektiem līdz 25 miljoniem eiro, no kuriem EIB atbalsts piemērojams summai līdz 12,5 miljoniem eiro. Finansējumam var pieteikties dažādu nozaru Baltijas reģiona mazie un vidējie uzņēmēji, kuros nodarbināti līdz pat 3000 darbinieki..

Uzzini vairāk par EIB finansiālā atbalsta programmu šeit vai piesakies konsultācijai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!