Foto: Shutterstock

Valsts zemes dienests (VZD) Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrējis pirmo daudzdzīvokļu dzīvojamo māju piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai.

VZD šī gada 13. februārī saņēma pirmo pašvaldības lēmumu par funkcionāli nepieciešamās zemes noteikšanu privatizētai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai Cietokšņu ielā 15, Daugavpilī. Pamatojoties uz pašvaldības pieņemto lēmumu dienests reģistrēja mājas atsavināmo zemi, noteica atsavināšanas cenu un nosūtīja īpašniekiem paziņojumu par atsavināmo zemi un atsavināšanas cenu.

"Šis fakts nozīmē, ka Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā noteiktais dalītā īpašuma izbeigšanas process pēc ilgiem gadiem ir iesācies un tālākās darbības dalītā īpašuma izbeigšanai būs atkarīgas no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašnieku veiktajām darbībām," norāda VZD ģenerāldirektore Vita Narnicka.

Jau ziņots, ka Saeima 2021. gada rudenī pieņēma šo likumu, kura mērķis ir nodrošināt iespēju izbeigt zemes reformas laikā izveidotu tiesisku situāciju (dalīts īpašums), kad privatizēta daudzdzīvokļu dzīvojamā māja atrodas uz tādai privātpersonai (zemes īpašniekam) piederošas zemes, kura nav šīs mājas dzīvokļa īpašnieks (zeme nepieder dzīvokļu īpašniekiem).

Dati par piespiedu dalītajā īpašumā esošajām privatizētajām daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kā arī VZD sagatavotais paziņojums par atsavināmo zemi un atsavināšanas cenu bez maksas aplūkojams Latvijas Atvērto datu portālā data.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!