Foto: Unsplash

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) uzskata, ka viens no veidiem, kā uzlabot mājokļu pieejamību Latvijā, ir uz laiku piemērot samazināto PVN likmi jauniem mājokļiem.

To alianses pārstāvji pauduši, tiekoties ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu.

NĪAA apvieno turpat četrdesmit lielākos nekustamā īpašuma attīstītājus un investorus Latvijā.

NĪAA norāda, ka samazināta PVN likme jauniem mājokļiem pastāv Polijā, Rumānijā, Ungārijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Ja jauniem mājokļiem tiktu piemērota samazināta PVN likme, nekustamā īpašuma nozare būtu gatava ik gadu investēt vismaz 150 miljonus eiro, lai uzbūvētu aptuveni 2000 jaunus dzīvokļus. Ja PVN likme saglabāsies līdzšinējā, nozare ir gatava investēt aptuveni 100 miljonus eiro gadā, informēja alianses pārstāvis Mārtiņš Vanags.

Finanšu minstrs norādījis, ka PVN piemērošana mājokļiem ir svarīgs jautājums, kas jāizdiskutē ar visām iesaistītajām pusēm, tostarp komercbanku pārstāvjiem.

NĪAA pārstāvji arī informējuši finanšu ministru, ka būvniecības cenas jaunu mājokļu būvniecībā pēdējo gadu laikā ir pieaugušas līdz pat 40%, bet hipotekārā kredīta maksājumi Euribor likmju kāpuma rezultātā ir palielinājušies vidēji par 30%. Tas novedis pie situācijas, kurā reālais kredīta maksājums par jaunu 50 kvm. dzīvokli pirms diviem gadiem bija vidēji 300 eiro mēnesī, bet patlaban tas tuvojas 600 eiro mēnesī. Šādas izmaksas ir ievērojami sašaurinājušas mājokļu pieejamību, kas atspoguļojas faktā, ka jaunu dzīvokļu rezervācijas ir sarukušas par 40%.

Tāpat NĪAA pārstāvji rosinājuši valsts pusi plašāk izmantot iespējas nomāt birojus publiskā sektora vajadzībām no komercsektora, informējot, ka attīstītāji spētu nodrošināt biroju telpas līdz pat 30 tūkstošiem darbinieku. NĪAA aprēķini liecina, ka valsts pusei būtu izdevīgāk nomāt biroju telpas no komercsektora, nevis pašai ieguldīt būtiskus valsts budžeta līdzekļus nekustamā īpašuma attīstīšanā.

NĪAA pārstāvji arī aicinājuši Finanšu ministriju ar rūpīgu pieeju analizēt nekustamā īpašuma nodokļa jautājumus, lai izvairītos no situācijas, kur kadastrālās vērtības kāpuma rezultātā nekustamā īpašuma nodokļa maksājums, piemēram, komercīpašumiem varētu palielināties ļoti būtiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!