Foto: Shutterstock
Latvijā nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA aicina pastiprināt nekustamo īpašumu starpnieku darbības regulējumu, proti, izskatot grozījumus Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā, iekļaut tajā normu par nekustamo īpašumu darījumu starpnieku obligātu sertificēšanu.

"15 gadus mēģinājām pārliecināt likumdevēju, ka vispār nepieciešams specifisks tiesiskais regulējums nekustamā īpašuma starpnieku darbā. Gandrīz trīs gadi pagājuši kopš Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums ir stājies spēkā," stāsta LANĪDA valdes loceklis Edgars Šīns, norādot, ka, viņaprāt, ar šo likumu nav sasniegts vēlamais.

"Ir regulējums par nekustamo īpašumu darījumu starpnieku reģistru Ekonomikas ministrijas paspārnē, bet joprojām ir teju puse nozarē darbojošos, kas nav reģistrējušies, līdz ar to potenciāli darbojas "ēnas zonā"," viņš paskaidro.

LANĪDA valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits stāsta, ka iecerētie likuma grozījumi paredz ieviest administratīvo atbildību par nereģistrēšanos Ekonomikas ministrijas starpnieku reģistrā, tomēr LANĪDA līdztekus aicina likumdevēju un Ekonomikas ministriju izskatīt starpnieku obligātu sertificēšanu. "Pašlaik nav noteikts, kādam zināšanu un kompetences līmenim ir jābūt nozarē strādājošiem.

Sertificēšana būtu veids, kādā mēs šo varētu noregulēt, vienlaikus nodrošinot nozarē strādājošajiem noteiktu kvalitātes latiņu," viņš uzskata.

Asociācijas ieskatā, ar likumu tai mazajai daļai, kas strādā legāli un pilda noteiktās prasības, ko paredz reģistrēšanās, ir uzlikts nesamērīgs administratīvais slogs, kamēr visa pārējā daļa, kas joprojām strādā nozarē, to ignorē. "Arī klienti nav motivēt izmantot tādu darījumu starpnieku pakalpojumus, kas pakļauti papildu procedūrām," atzīst organizācija.

Aprīļa vidū LANĪDA valdes tiksies ar ekonomikas ministri, lai pārrunātu šo un citus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!