Foto: Publicitātes foto
Jūlija beigās Rīgas pilsētas būvvalde izsniegusi būvatļauju projektēšanas un būvniecības darbu uzsākšanai Rīgas ostas infrastruktūras attīstības projektā "Satiksmes pārvads no Tvaika ielas uz Kundziņsalu".

Projekts paredz izbūvēt jaunu tiltu pār Sarkandaugavas atteci, kā arī tā pievedceļus un nepieciešamo infrastruktūru Sarkandaugavā un Kundziņsalā, savienojot to ar pašvaldības realizēto Austrumu maģistrāles projektu. Saskaņā ar apstiprināto darbu grafiku būvprojektu plānots izstrādāt līdz 2020. gada beigām, savukārt būvniecības darbus – pabeigt 2023. gada laikā.

Jaunais pārvads dos iespēju nogādāt kravas uz/no ostas termināļiem Kundziņsalā ātrāk un videi saudzīgāk – saīsināt kravu pārvadāšanai patērējamo laiku, mazināt iespējamos kravas auto sastrēgumus un ar to saistīto izmešu emisiju ostas apkaimju tuvumā.

Kundziņsala šobrīd veidojas par aktīvu kravu noliktavu un loģistikas centru, specializējoties galvenokārt konteinerkravu apkalpošanā. Saīsinot kravu piegādei un apstrādei nepieciešamo laiku, ostas uzņēmumi saviem klientiem varēs piedāvāt izdevīgāku un konkurētspējīgāku pakalpojumu, vienlaikus stiprinot arī Rīgas ostas kopējo piedāvājumu reģionā.

"Konteinerkravas ir viens no drošākajiem un videi draudzīgākajiem kravu segmentiem pasaulē. Jaunizbūvēta, mūsdienīga infrastruktūra no Tvaika ielas uz Kundziņsalu kopā ar moderniem muitas loģistikas un kontroles risinājumiem būs būtisks ieguldījums konteinerkravu segmenta ilgtspējīgā attīstībā Rīgas ostā," uzskata Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps.

Jaunais projekts paredz uzlabojumus arī ostas apkaimju teritoriju infrastruktūrā. Iedzīvotāju ērtībām pāri jaunajam tiltam plānots izbūvēt apvienoto gājēju un velosipēdu celiņu ar sākumu Kundziņsalas dzīvojamā zonā, kā arī uzstādīt brauktuves un ietves apgaismojumu. Vēl būvprojekta ietvaros paredzēta ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas maģistrālo vadu un pievadu pārbūve un jaunu trašu izbūve, lai nodrošinātu pilnvērtīgus ūdens pievades un notekūdeņu savākšanas pakalpojumus. Tiks izbūvētas prettrokšņa sienas atbilstoši trokšņu novērtējumam, paredzēta arī aizsargžogu uzstādīšana virs industriālās teritorijas.

Savienojums ar Kundziņsalu ir papildinājums Rīgas domes uzsāktajam projektam "Satiksmes pārvads pāri dzelzceļa sliežu ceļiem "Rīga-Skulte" ar pieslēgumiem pie Viestura prospekta un Tvaika ielas", kura mērķis ir transporta plūsmas novirzīšana tālāk no dzīvojamiem rajoniem un tādas ceļu infrastruktūras izveidošana, kas novērstu sastrēgumus, troksni un gaisa piesārņojumu.

Projekta "Satiksmes pārvads no Tvaika ielas uz Kundziņsalu" būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvniecības darbus veic personu apvienību "OCT", ar kuru iepirkuma procedūras rezultātā tika noslēgts līgums 2019. gada beigās. Līgumcena šo darbu veikšanai ir 39 770 000 EUR. Projekts tiek īstenots ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!