Foto: Publicitātes foto

21.septembrī Rīgas ostā – Sarkandaugavas caurtekas akvatorijā –, norisinājās piesārņojuma seku likvidācijas mācības "OILEX Rīga 2020". Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot gatavību reaģēt uz vides piesārņojumu Rīgas ostas akvatorijā, lai spētu efektīvi ierobežot piesārņojumu un iespējami ātri novērstu kaitējumu apkārtējai videi. Praktiskās mācības organizēja Rīgas brīvostas pārvalde, un tajās piedalījās Ostas policija, vairākas Rīgas brīvostas pārvaldes struktūrvienības, Jūras spēki, Valsts vides dienests un SIA "Rīgas brīvostas flote".

Šoreiz mācības norisinājās, izspēlējot scenāriju, pēc kura Rīgas ostā – Sarkandaugavas caurtekas akvatorijā pretī piestātnēm RKR-3 un JM-19 notikusi naftas produktu noplūde un izveidojies piesārņojums 10 000 m2 platībā. Mācību laikā Sarkandaugavas caurteka tika norobežota ar peldošām barjerām un tika imitēta naftas plankuma savākšana no ūdens virsmas, izmantojot naftas produktu vākšanas aprīkojumu. Piesārņojuma savākšanu veica Rīgas brīvostas flote, izmantojot absorbējošās bonas un naftas savācējus skimmerus. Atbilstoši izstrādātajam "Darbības plānam neparedzēta piesārņojuma gadījumā Rīgas brīvostā", operatīvākai piesārņojuma seku likvidācijai, papildus ostas resursiem tika iesaistīta arī Jūras spēku Patruļkuģu eskadras Jūras incidentu novēršanas vienība ar naftas savācēju kuteriem "AĢE" un "ĀTE", kas aprīkoti ar vēl jaudīgākiem skimmeriem.

Mācību ietvaros tika sasaukts Rīgas brīvostas darbības koordinācijas centrs, kura darbs šoreiz tika organizēts attālinātā režīmā. Mācību gaitu kontrolēja Ostas policija, to uzraudzīja Valsts vides dienests, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kā arī Pasaules dabas fonda pārstāvji.

Mācību norise un rezultāti tika analizēti kopējā visu iesaistīto dienestu sanāksmē. Tika atzīts, ka piesārņojuma savākšana ir noritējusi veiksmīgi, tehniskie līdzekļi ir piemēroti un labā tehniskā kārtībā. Tika konstatētas dažas nepilnības, kas nākotnē tiks novērstas. Visas iesaistītās puses atzina, ka avāriju seku likvidācijas sistēmā svarīgākais ir labi sagatavots personāls, tāpēc šāda veida mācības ir būtiskas teorētisko un praktisko iemaņu nostiprināšanai.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu prasībām Rīgas brīvostas pārvalde nodrošina praktiskās mācības piesārņojuma seku likvidācijā divas reizes gadā. Mācību mērķis ir pārbaudīt visu iesaistīto pušu spēju reaģēt ārkārtas situācijās un pilnveidot operatīvo dienestu sadarbību avārijas seku likvidēšanā, kā arī testēt sakaru sistēmu un tehnisko līdzekļu darbības efektivitāti, izmēģināt jaunas metodes un tehnoloģijas piesārņojuma lokalizēšanā un savākšanā.

Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta pārstāvji uzsvēra, ka piesārņojuma seku novēršanas praktiskās mācības ir nozīmīgs priekšnosacījums, lai uzturētu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku spēju likvidēt jūrā un ostās notikušo avāriju sekas, tajā skaitā likvidēt naftas produktu piesārņojuma sekas. Jūras spēku Krasta apsardzes dienests piesārņojuma novēršanas vingrinājumus sadarbībā ar Latvijas ostām rīko katru gadu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!