Foto: Publicitātes foto
Ikgadējais 5G ekosistēmas forums "5G Techritory" virtuāli pulcēja 2000 profesionāļu un vairāk nekā 120 spīkeru no visas pasaules, lai kopā diskutētu par 5G nākotni Eiropā un pasaulē. Forumā piedalījās 5G industrijas līderi, politikas veidotāji, tehnoloģiju inovāciju radītāji un telekomunikāciju operatori. Tāpat kā katru gadu forumā tika diskutēts par 5G tehnoloģiju pielietojuma iespējām dažādās jomās - rūpniecībā, militārajā industrijā, pilsētplānošanā, kā arī transporta nozarē un ostās.

Kā pierādīja konferences diskusijas, lielākais izaicinājums 5G tehnoloģiju izstrādātājiem ir jauno risinājumu testēšana reālā vidē. "Rīgas osta kā aktīvs multimodālo pārvadājumu centrs un nozīmīgs posms globālo piegāžu ķēdēs ar savu ar nosacīti ierobežoto teritoriju rada unikālu vidi viedo tehnoloģiju risinājumu testēšanai," piedaloties foruma paneļdiskusijā "Digital Logistics", sacīja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps. "Esmu pārliecināts, ka testēšana ir tikai pirmais solis. Domāju, ka 5G tehnoloģijā balstītos biznesa risinājumus, ieviestus to reālajā darbībā, vispirms ieraudzīsim tieši transportā jomā, loģistikā un ostās," turpina Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs.

Rīgas osta uzstādījusi mērķi kļūt par līderi Baltijas valstu ostu vidū digitālo tehnoloģiju ieviešanā. Jau šobrīd notiek dažādu inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu ostas ikdienas darbā, kā arī jaunu risinājumu, tai skaitā 5G risinājumu, testēšana ostas teritorijā. "Rīgas ostas digitalizācija notiek divos galvenajos virzienos – procesu digitalizācija, lai ostas pakalpojumus padarītu ātrākus, precīzākus un caurskatāmākus, kā arī jauno tehnoloģiju ieviešana ikdienas aktivitāšu uzraudzīšanai, vadīšanai un kontrolei. Uzskatu, ka abos virzienos 5G tehnoloģijas rada plašas iespējas, lai ostu padarītu konkurētspējīgāku un klientiem pievilcīgāku, vienlaikus nodrošinot tās ilgtspējīgu, videi un pilsētas iedzīvotājiem draudzīgu attīstību," uzsver Viesturs Zeps.

Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš diskusijā "Digital Sea" akcentēja būtiskākās izmaiņas un izaicinājumus, ar kuriem saskaras ostas digitālajā laikmetā: "Datu apjoms, kas jāapstrādā mūsdienu ostā, ir milzīgs un pieaug arvien ātrāk. Lielākā daļa no tiem šodien tiek ģenerēti ārpus ostas – dažādos piegādes ķēdes posmos, dažādās organizācijās un dažādās valstīs. Turklāt, ņemot vērā mūsdienu loģistikas prasības, arvien būtiskāka kļūst datu apmaiņa starp visiem dalībniekiem reālā laikā. 5G tehnoloģijas piedāvā unikālas iespējas saziņai, datu straumēšanai un mākslīga intelekta risinājumiem, padarot šobrīd tik svarīgās globālo piegāžu ķēdes efektīvākas, ilgtspējīgākas un drošākas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!