Foto: Publicitātes foto
Rīgas brīvostas pārvaldei piešķirts starptautisks apbalvojums par inovatīvu risinājumu vides aizsardzībā – "Energy Globe National Award 2021". To par ilgtspējīgu tehnoloģiju izmantošanu Krievu salas infrastruktūras projekta realizēšanā šonedēļ austriešu fonda "Energy Globe International" vārdā Rīgas brīvostas vadībai svinīgi pasniedza Austrijas vēstniecības komercpadomniece Dr. Ingrid Valentini-Wanka.

"Energy Globe Award" ir viens no atpazīstamākajiem starptautiskiem apbalvojumiem, kas jau 22. reizi tiek piešķirts dažādām vides aizsardzības iniciatīvām un projektiem visā pasaulē. Fonds "Energy Globe International" balvu piešķiršanai ik gadu izvērtē aptuveni 2000 inovāciju projektu no vairāk nekā 187 pasaules valstīm.

Rūpējoties par vides aizsardzības prasību ievērošanu un Krievu salas teritorijai piegulošo pilsētas apkaimju iedzīvotāju dzīves kvalitāti, Krievu salas termināls ir aprīkots ar slēgta tipa kraušanas tehnoloģijām, elektroapgādes sistēmu, virszemes dzelzsbetona drenāžas kanāliem 3,4 km garumā, kuras novērš lietus un tehnoloģiskā ūdens piesārņojuma nokļūšanu Daugavā, kā arī attīrīšanas iekārtām.

Vēja žogs ir 23 metrus augsts, un tā kopējais garums – vairāk nekā 2 kilometri. Vēja žoga galvenais uzdevums - novērst ogļu putekļu izplatīšanos apkārtējā vidē. Vēja sieti ir īpaši izstrādāti, lai slāpētu ienākošā vēja pretestības spēku un samazinātu tā ātrumu aizvēja zonā līdz pat 75%. Šāds risinājums būtiski ierobežo cieto daļiņu līmeni gaisā un apkārtējā vidē.

Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps pauž gandarījumu par pārvaldei piešķirto apbalvojumu un vērš uzmanību uz to, ka vēja slāpējošā žoga izbūve ir tikai daļa no īstenotajiem un plānotajiem inovatīvajiem projektiem Rīgas ostā, kuru mērķis ir vides kvalitātes un sabiedrības labklājības veicināšana.

"Zaļais kurss ir mūsu visu kopīga atbildība un pienākums, gan mazinot ostas ietekmi uz apkārtējo vidi, gan atstājot pēc iespējas neitrālāku nospiedumu planētas ekosistēmā. Ieviešot digitālus risinājumus kravu un datu apritei, ejam uz CO2 mazināšanu pilsētā, minimizējot sastrēgumus un ilgumu, ko kravas auto pavada dīkstāvēs ostā un pilsētā. Testējam un meklējam inovatīvus risinājumus piesārņojuma monitorēšanai, operatīvai reaģēšanai un tā savākšanai. Nopietni domājam par alternatīvās enerģijas veidu ieviešanu ostas un pārvaldes ikdienas darbā, sākot ar saules paneļiem, kuģu elektroapgādes stacijām, zaļās enerģijas un vēju turbīnu parkiem ostas attīstības vīzijās. Turklāt, kas vienlīdz būtiski, ar katru gadu mazinās arī fosilo energoresursu kravu īpatsvars kopējā ostas kravu portfelī – pārējam uz videi draudzīgākām, drošākām kravu grupām, kas sakrīt arī ar šobrīd apstiprināto globālo zaļās politikas virzienu," stāsta Zeps.

"Energy Globe Award" apbalvojums šogad piešķirts virknei inovāciju, kuras izstrādātas ar mērķi risināt aktuālās vides problēmas, tādas kā resursu trūkums, gaisa un ūdens piesārņojums, erozija, klimata pārmaiņas vai atkarība no neatjaunojamiem energoresursiem. Lai gan daudzi no šiem risinājumiem ir salīdzinoši viegli pieejami un pielietojami, bieži vien to ieguvumi, ietekme un nozīme nesasniedz pietiekami plašu auditoriju un tādējādi bremzē zināšanu un pieredzes apmaiņu. "Energy Globe International" mērķis ir veicināt šo projektu atpazīstamību un tādējādi mudināt arī citus radošos novatorus un uzņēmumus nākt klajā ar saviem izgudrojumiem. "Visu valsts uzvarētājiem ir kāda kopīga iezīme – visi ir sapratuši, ka vide nav aizsargājama ar saukļiem, bet gan ar rīcību! Katrs no mums var dot savu ieguldījumu," teikts fonda "Energy Globe International" paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!