Foto: Publicitātes foto
Ik gadu no Rīgas ostā ienākošajiem kuģiem tiek savākti ap 11 tūkstošiem tonnu cieto sadzīves atkritumu, ap 50 tūkstošiem tonnu sadzīves notekūdeņu un 15 – 20 tūkstoši tonnu ar naftas produktiem piesārņotu ūdeņu. Kuģu radīto atkritumu un piesārņoto ūdeņu apsaimniekošanu ostā pēc Rīgas brīvostas pārvaldes uzdevuma veic SIA "Eko osta".

Stiprinot piesārņoto ūdeņu apstrādes jaudas, SIA "Eko osta" izbūvējis un ekspluatācijā nodevis jaunu sūkņu staciju un vēl divas piesārņoto ūdeņu glabāšanas tvertnes, tādējādi par pusotru reizi palielinot piesārņoto ūdeņu rezervuāru parku. Veiktie ieguldījumi ļauj SIA "Eko osta" ierindoties starp lielākajiem piesārņoto ūdeņu pieņemšanas, attīrīšanas un tālākas piesārņojuma produktu pārstrādes uzņēmumiem reģionā.

Eiropā un it īpaši Baltijas jūras reģionā ik gadu tiek ieviesti arvien stingrāki vides aizsardzības standarti gan jūras transportā, gan ostu darbībā. "Mūsu stratēģija ir nepārtraukta ostā sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošana, kā arī tehnoloģiju un aprīkojuma modernizēšana, lai visi pakalpojumi ostā tiktu sniegti atbilstoši ES regulām un klientu prasībām", uzsver SIA "Eko osta" izpilddirektors Andrejs Jaunkalns.

"Sekojam līdzi visām jaunākajām tendencēm, gan vides aizsardzības jomā, gan atkritumu pārstrādes jomā. Ieviešot aizvien ekonomiskākas atkritumu pārstrādes metodes, spējam ostas klientiem nodrošināt izmaksu ziņā konkurētspējīgus pakalpojumus. Pastāvīgas investīcijas procesu uzlabošanā un ražošanas attīstībā nodrošina to, ka mēs nešaubīgi spējam paveikt visus uzdevumus saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu ostā," turpina Jaunkalns.

"Eko osta" specializējas visu kuģu radīto atkritumu veidu – sadzīves atkritumu, sadzīves notekūdeņu, kā arī piesārņoto ūdeņu, kas kuģos rodas to ekspluatācijas rezultātā, – savākšanā, uzglabāšanā, pārstrādē un utilizācijā. Lielākā daļa no atkritumiem tiek pārstrādāta pašā uzņēmumā. Tāpat SIA "Eko osta" ar tā plašo tehnisko nodrošinājumu, mūsdienīgajām tehnoloģijām, atkritumu uzglabāšanas un pārstrādes jaudām ir nozīmīga loma arī ostas akvatorijā savāktā piesārņojuma likvidēšanā, gadījumos, kad tas nepieciešams.

Piesārņoto ūdeņu glabāšanas un pārstrādes rezervuāru izveide "Eko ostai" izmaksājusi 980 tūkstošus eiro. Pēc jauno rezervuāru nodošanas ekspluatācijā "Eko osta" var pieņemt piesārņotos ūdeņus rezervuāros ar kopējo tilpumu līdz 17,5 tūkstošiem kubikmetru. Uzņēmumā uzstādīts arī elektroenerģijas transformators, lai uzlabotu uzņēmuma elektrodrošību un darbības nepārtrauktību avārijas gadījumos, kas arī paaugstina vispārējo drošības līmeni ostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!