Kāds izejvielu brokeris pērn 36 miljonu ASV dolāru vērtas vara kravas vietā no kāda Turcijas piegādātāja saņēmis krāsotus akmeņus, raksta BBC.

Ženēvas kompānija "Mercuria Energy Group" paziņojusi, ka kļuvusi par krāpniecības upuri, saņemot 10 tūkstošus tonnu "viltota" vara.

Pērn uzņēmums vienojies iegādāties vara sagataves ar piegādi uz Ķīnu. Aptuveni 6000 tonnu vara tika sakrautas vairāk nekā 300 konteineros un vestas ar astoņiem kuģiem.

Taču neilgi pirms sava ceļojuma sākuma Stambulas ostā tas tika samainīts pret krāsotiem akmeņiem, kas atgādināja šo metālu.

Lai risinātu situāciju, kompānija "Mercuria", kas ir viens no pieciem lielākajiem naftas brokeriem pasaulē, tagad vērsusies Turcijas un Lielbritānijas tiesās pret vara piegādātāju "Bietsan Bakir". Turcijas policija saistībā ar vara krāpniecības shēmu aizturējusi vairākus cilvēkus.

"Aizturētas personas, kuras tiek turētas aizdomās saistībā ar krāpniecības gadījuma organizēšanu," teikts "Mercuria" paziņojumā.

Stambulas advokātu birojs "KYB" paziņojumā medijiem skaidrojis, ka sākotnēji varš tika ievietots konteineros, pirms nepieciešamo pārbaužu veikšanas, un, lai novērstu krāpniecību, tiem tika uzliktas drošības plombas. Taču pēc tam konteineri atvērti un varš aizvietots ar krāsotajiem akmeņiem. Krāpnieki samainīja plombas, lai novērstu aizdomas, ka konteineri pēc tam atvērti.

Kuģiem izbraucot jūrā, "Mercuria" piegādātājam samaksāja 36 miljonus dolāru par piecām kravām, un krāpniecība netika atklāta līdz brīdim, kad kuģi ieradās Ķīnas ostā.

Ar to vēl neveiksmju sērija nebeidzas. Parasti gadījumos, ka krava netiek piegādāta, saņēmējs varētu vērsties pie piegādātāja apdrošinātāja, taču "Mercuria" konstatējusi, ka tikai viens no septiņiem apdrošināšanas līgumiem, ko iesniegusi Turcijas kompānija, bijis īsts, bet pārējie – viltoti.

"Bietsan Bakir" uz "Reuters" žurnālistu jautājumiem nav atbildējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!