Foto: Publicitātes foto
Latvieši ir viena no tautām, kas vismazāk cer uz imunitātes pasēm, liecina "Revolut" veiktā aptauja vairāk nekā 10 valstīs. Tikai 42% respondentu Latvijā norādīja, ka cer saņemt savu pasi pavisam drīz, bet Itālijā (75%), Īrijā (74%), Lietuvā (69%) šis skaits ir daudz lielāks.

38% respondentu Latvijā imunitātes pases uzskata par labu iespēju, kas ļaus cilvēkiem droši ceļot, tomēr 41% uzskata, ka šīs pases varētu diskriminēt cilvēkus. Tas ir augstākais rādītājs to valstu vidū, kas piedalījās aptaujā. 21% respondentu vēl nav skaidra viedokļa šajā jautājumā.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka 64% respondentu Latvijā plāno ceļot uz ārzemēm dažu turpmāko mēnešu laikā. No aptaujā iesaistītajiem visplašākie ceļojumu plāni bija Polijas iedzīvotājiem, kur ceļojumu uz ārzemēm plāno 86% respondentu, un nākamie ir franči un vācieši (abās valstīs 79%).

20% respondentu Latvijā dod priekšroku ceļojumam iekšzemē, bet 7% atbildēja, ka vēl nejūtas droši, ceļojot kaut kur citur, kamēr nav beigusies pandēmija. 27% itāļu un 26% īru atbildēja, ka dod priekšroku ceļošanai savā valstī, nevis ārpus robežām.

Pašreizējā situācija nenoliedzami ietekmēs ceļošanas veidu. 26% respondentu Latvijā atzina, ka šogad pandēmijas dēļ dosies cita veida ceļojumos. Līdz ar to 58% respondentu Latvijā atbildēja, ka izmantos automašīnu vai citu privāto transportu, lai ierobežotu risku, nokļūstot līdz šāgada atpūtas ceļamērķim. Šo iespēju izvēlējās arī 60% respondentu Lietuvā un 59% respondentu Portugālē. 11% respondentu Latvijā apgalvo, ka izmantos sabiedrisko transportu, bet atzīst, ka ir noraizējušies par pandēmiju.

Attiecībā uz maksājumu metodēm 63% respondentu Latvijā saka, ka dod priekšroku maksājumiem ar karti vai tālruni, nevis skaidru naudu, un 31% apgalvo, ka galvenais iemesls ir izvairīšanās no pieskaršanās skaidrai naudai.

Runājot par personisko drošību, laba veselības aprūpes sistēma kļūst par izšķirošu faktoru, izvēloties galamērķi 38% respondentu Latvijā. 26% toties apgalvo, ka to apsvērs, bet var ceļot arī uz vietām, kur veselības aprūpes sistēma nav izcila. Vēl 17% atzīst, ka par to nedomā.

Viesnīcu, kurā ievērotas drošības prasības, kā iecienīto iespēju atzīmē 54% respondentu Latvijā, un 17% dotu priekšroku dzīvoklim vai naktsmītnei, kurā nav nezināmu cilvēku, bet 10% izvēlas ģimenes vai drauga namu.

Pēdējo mēnešu laikā tika ieviesti ceļošanas ierobežojumi, un iespējams, ka to rezultātā šobrīd vairāk nekā trešdaļa respondentu Latvijā plāno vairākas reizes doties īsos ceļojumos vai garās nedēļas nogalēs, 21% plāno ceļot tikai vienu reizi turpmāko mēnešu laikā.

Domājot par šogad ieplānotajām brīvdienām, ģimenes brīvdienas kā iecienītāko iespēju izvēlējās 21% respondentu Latvijā, un otro vietu ieņēma ģimenes ceļojumi (13%). Tikai 5% plāno viesības (arī tas atbilst pašreiz spēkā esošajiem ierobežojumiem), tomēr šo iespēju optimistiski izvēlējās 16% respondentu Zviedrijā un 11% respondentu Francijā.

"Revolut" veiktajā aptaujā piedalījās 12 000 cilvēku vairāk nekā 10 valstīs, un Latvijā atbildēja vairāk nekā 800 respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!