Foto: EPA/Scanpix/LETA
ASV bagātākie cilvēki parasti lasa vairāk par vidusmēra cilvēku. Piemēram, miljardieris un tehnoloģiju kompānijas "Microsoft" dibinātājs Bils Geits apgalvo, ka viņš izlasa aptuveni vienu grāmatu nedēļā vai 50 grāmatas gadā, vēsta izdevums "Business Insider".

Kā uzsver izdevums, Geitsa centība kā lasītājam ir padarījusi miljardieri arī par uzticamu grāmatu ieteikumu avotu daudz plašākai auditorijai. Viņš bieži publicējas savā blogā "Gates Notes", kurā dalās ar savām domām par izlasītajām grāmatām. Arī šai vasarai Geits ir izvēlējies piecas grāmatas, kuras iesaka izlasīt un ņemt līdzi atvaļinājumā.

"Upheaval", Jared Diamond

Foto: Publicitātes attēli

Grāmatas "Upheaval" ideja ir, ka tādas personiskas krīzes kā mīlēta cilvēka zaudēšana var dot vērtīgu mācību arī nācijām. Izmantojot atsevišķu problēmu risināšanas taktiku, rakstnieks izstrādā 12 faktorus, lai palīdzētu valstīm risināt to galvenās problēmas.
Šī grāmata nesen iekļauta "New York Times" recenziju sadaļā, kurā tika apgalvots, ka Dimonda gadījumu pētījumi ir veikti ar neprecizitātēm un pielāgoti, lai atbilstu viņa izveidotajai specifikai. "Ja jaunākiem rakstniekiem būtu atrodamas šādas nepilnības grāmatā, viņu karjera beigtos, pirms tā būtu pat sākusies", bija rakstīts recenzijā. "Es atzīstu, ka sākumā man šķita mazliet dīvaini aizņemties no viena cilvēka emocionālā nemiera modeli, lai izskaidrotu visas sabiedrības evolūciju, bet tas nemaz nav dīvaini - tas ir atklājums," secināts izdevumā.

“Nine Pints”, Rose George


Foto: Publicitātes attēli

Šovasar Bils Geits iesaka arī grāmatu "Nine Pints". Tas ir darbs par sievieti ar premenstruāliem traucējumiem, kas pirms mēnešreizēm izraisa stipras fiziskas un garīgas sāpes. Grāmatā ir parādīts, cik regresīva ir konkrēta sabiedrība, ja runa ir par drošu, sanitāru nosacījumu nodrošināšanu menstruācijām, bet tajā ir arī ņemti vērā novatoriski veidi, kā diagnosticēt cilvēkus, veicot asins analīzes.

"The Future of Capitalisms”, Paul Collier


Foto: Publicitātes attēli

Miljardiera ieteiktais darbs "Kapitālisma nākotne" nosaka trīs lielas atšķirības mūsdienu sabiedrībā: pilsētas pret mazpilsētām, koledžas izglītotie iedzīvotāji pret tiem, kuriem nav augstāka līmeņa izglītība, un turīgākas valstis pret nestabilām valstīm.

Pamatojoties uz šīm problēmām, Koljērs palīdz izstrādāt risinājumu taisnīgākai kapitālisma versijai. Geits sacīja, ka, lai gan viņš bija vienisprātis ar Koljēru, ka pilsoņiem ir jājūtas saistošiem palīdzēt cits citam, viņš ne vienmēr tic, ka uzņēmumi var brīvprātīgi palīdzēt, lai uzlabotu savas kopienas. "Kad mēs gribam, lai uzņēmumi rīkojas zināmā veidā, piemēram, lai samazinātu piesārņojumu vai maksātu noteiktu nodokļu summu, es domāju, ka efektīvāk ir, ja valdība pieņem likumus par šo noteikumu maiņu, jo nekas netiek darīts no laba prāta," raksta Geits.

"Presidents of War”, Michael Beschloss


Foto: Publicitātes attēli

Jautājumā par Vjetnamas karu Geits esot bieži domājis, kā viņš pats varētu būt rīkojies kaujas laukā. "Vai es būtu izrādījis drosmi?. Kā daudziem cilvēkiem, kas nav karojuši, man ir savas šaubas," viņš rakstīja.

Šie jautājumi lika Geitsam atrast grāmatu "Kara prezidenti", kas nav izdomāta. Tajā aprakstīts, kā ASV prezidenti ir risinājuši lielus konfliktus no 19. gadsimta sākuma līdz 1970. gadiem. Geitss sacījis, ka grāmata viņam iemācījusi, ka ASV bieži vien "dodas karā, balstoties uz ievainoto lepnumu", un, ka katrs karš ir saistīts ar to, kāds bijis pirms tam.

“A Gentelmen in Moscow”, Amor Towles


Foto: Publicitātes attēli

"Džentelmenis Maskavā" ir vienīgā fantastikas grāmata Geitsa ieteikto vasaras lasījumu sarakstā. Tā smeļas lielu iedvesmu no vēsturiskiem notikumiem. Darbs stāsta par krievu grāfu, kuram pēc boļševiku revolūcijas tiek piespriests mājas arests Maskavas viesnīcā "Metropol".

Grāmata iznāca 2016. gadā, tomēr Gaitsa plauktā tā nonākusi salīdzinoši nesen. Viņš domā, ka lasītāji baudīs šī darba "smalkās detaļas" un žanra spēcīgo atspoguļojumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!