Foto: EPA/LETA

Reaģējot uz stingrāku sankciju ieviešanu pret Krieviju, lielākie Vācijas uzņēmumi izteikuši nopietnas bažas par ekonomisko situāciju Krievijā, kas var ietekmēt Vācijas preču eksporta apjomu, vēsta "Die Welt".

Vācijas autoražotāji izteikušies, ka jau tagad izjūt ekonomiskās situācijas pasliktināšanos Krievijā. Jauno automašīnu tirgus šā gada maijā Krievijā ir sarucis par 12%, bet jūnijā – par 17%. Analītiķi vērš uzmanību, ka tad, ja valdība neatbalstīs ražotājus, tad šogad automašīnu tirgus Krievijā var samazināties par 14%.

Tiek norādīts, ka 2013.gadā Vācija eksportēja uz Krieviju iekārtas, automašīnas, aviācijas detaļas un citas preces 36,1 miljardu eiro vērtībā. Visvairāk no Krievijas tirgus ir atkarīgi masveida automašīnu ražotāji, piemēram, "Opel". Eksperti lēš, ka mazāk cietīs tādi automašīnu brendi kā "BMW", "Audi" un "Mercedes-Benz".

Vēl viena ārvalstu ražotāju problēma ir ilgstošais Krievijas rubļa kursa kritums, kura dēļ kompānijas zaudē peļņu. 

Kā vēsta "Die Welt", sporta preču ražotāji "Puma" un "Adidas" no rubļa kursa krišanās ciešot visvairāk, jo Krievija ir viens no uzņēmumu svarīgākajiem tirgiem. Tas skar arī citas kompānijas, piemēram, arī "Bosch Siemens", kas ražo gan sadzīves tehniku, gan lokomotīves un elektrostaciju turbīnas, cieš zaudējumus.

Vienīgā nozare, kas pagaidām neizjūt sankciju ietekmi, ir Vācijas aizsardzības joma.  "Kopējais Vācijas eksporta apjoms uz Krieviju ir ap 35 miljardiem eiro. No tā militāro preču eksports ir tikai dažas procenta desmitdaļas," apgalvo Federālās uzņēmumu apvienības militārās ražotnes kompleksa ģenerāldirektors Georgs Vilhelms Adamovičs.

Pēc "The Guardian" rīcībā esošās informācijas, Vācijā darbojas seši tūkstoši uzņēmumu, kas veic biznesa darījumus Krievijā, no kuriem lielākā daļa ir mazie un vidējie uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!