Foto: stock.xchng

Līdz 2022. gada janvāra beigām ir jāierosina noteikumi legālās darbaspēka migrācijas atvieglošanai uz Eiropu, lai pārvarētu problēmas, ko rada sabiedrības novecošana un prasmju trūkums. Eiropas Parlaments šonedēļ ar 497 balsīm par, 160 pret un 38 atturoties pieņēma likumdošanas iniciatīvu par legālo darbaspēka migrāciju.

EP deputāti tajā rosina, pamatojoties uz pašreizējo EURES portālu, veidot "ES talantu rezervi", lai palīdzētu satikties darba meklētājiem ārpus ES un potenciālajiem darba devējiem Eiropas Savienībā, un tādējādi risinātu darbaspēka trūkumu dalībvalstīs.

Parlaments aicina izveidot vērienīgu uzņemšanas shēmu mazkvalificētiem un vidējas kvalifikācijas darba ņēmējiem no trešām valstīm, kā arī sistēmu viņu prasmju un kvalifikāciju atzīšanai. Būtu jāatvieglo uzņēmēju legālā migrācija uz ES, izmantojot ES ieceļošanas un uzturēšanās shēmu cilvēkiem, kuri vēlas dibināt uzņēmumus un jaunuzņēmumus, kā arī augsti mobiliem pašnodarbinātajiem, piemēram, māksliniekiem. EP deputāti vēlas, lai Komisija izveidotu piecu gadu vairākkārtējas ieceļošanas vīzu, kas ļautu ieceļot ES uz laiku līdz 90 dienām gadā.

Grozījumi spēkā esošajos ES tiesību aktos par legālo migrāciju

EP deputāti lūdz pārskatīt spēkā esošos noteikumus attiecībā uz trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri ilgstoši dzīvo ES, lai ļautu viņiem pārcelties uz citu dalībvalsti jau sākot no dienas, kad viņi saņem uzturēšanās atļauju, pēc līdzīgiem nosacījumiem kā ES pilsoņiem. Gadu skaits, kas nepieciešams, lai iegūtu ES ilgtermiņa uzturēšanās atļauju, būtu jāsamazina no pieciem uz trim.

Šodien apstiprinātajā ziņojumā arī pieprasīts esošajos tiesību aktos par vienotajām atļaujām vienkāršot pieteikšanās procedūras, tostarp procedūras vīzu saņemšanai. Tas ļautu iesniegt pieteikumus gan no dalībvalsts (ja pieteikuma iesniedzējam ir derīga uzturēšanās atļauja), gan no trešās valsts.

Turklāt deputāti ierosina mainīt pašreizējos noteikumus par sezonas darbiniekiem, ļaujot viņiem būt bez darba līdz pat trim mēnešiem, lai meklētu jaunu darbu un šajā laikā neatceļot viņu iegūtās uzturēšanās atļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!