Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrijas policija aizturējusi Kanādas vilcienu un lidmašīnu ražotāja "Bombardier" darbinieku, kas tiek turēts aizdomās par kukuļdošanu, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Vēl vairāki citi cilvēki nopratināti saistībā ar dzelzceļa infrastruktūras iepirkumu Azerbaidžānā.

Aizturētais ir Krievijas pilsonis Jevgenijs Pavlovs. Vēl vairāki citi "Bombardier" pārstāvji Zviedrijā saņēmuši paziņojumu par pret viņiem vērstu izmeklēšanu.

Pirms trīs gadiem "Bombardier" vadīta uzņēmumu apvienība uzvarēja "Azerbaidžānas dzelzceļa" iepirkumā. Tas paredzēja koridora izveidi no Karsas Turcijā līdz Baku Azerbaidžānā, savienojot Āziju un Eiropu. "Bombardier" daļa līgumā bija mērāma 203 miljonos ASV dolāru.

Zviedrijas prokuratūras pārstāvis Tomass Forsbergs Pavlova aizturēšanu pamato ar viņa centrālo lomu notikumos, kas pašlaik tiek izmeklēti. "Pastāv risks, ka viņš pametīs valsti un ka Krievija neizdotu Krievijas pilsoni," viņš skaidro.

Izmeklētāji uzskata, ka "Bombardier" Zviedrijas nodaļa pārdeva aprīkojumu citam uzņēmumam - "Multiserv Overseas" -, kas to pārdeva ar "Bombardier" saistītam uzņēmumam ar 85 miljonu dolāru uzcenojumu. Prokurori domā, ka šī summa vai vismaz daļa no tās kalpoja par kukuli Azerbaidžānas amatpersonām līguma nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!