Foto: stock.xchng
Neskatoties uz spekulācijām tirgos un akciju tirgos patlaban nav burbuļa, taču pastāv visi priekšnosacījumi, lai tas nākotnē parādītos, uzskata investīciju bankas "UBS" galvenais investīciju vadītājs Marks Hēfels.

"Tirgus vide, kurā ir pieejams lēts finansējums, ērta piekļuve ieguldījumiem, motivācija iesaistīties spekulatīvās darbībās un tehnoloģiska vai politiska "dzirkstele", mēdz izraisīt burbuļus. Un patlaban pastāv šādi nosacījumi," teikts bankas pārstāvja ziņojumā klientiem.

"Finansēšanas izmaksas ir rekordzemas, tirgū tiek piesaistīti jauni dalībnieki, un augstais uzkrājumu apmērs kombinācijā ar gaidāmo zemo atdevi tradicionālajiem aktīviem rada gan līdzekļus, gan vēlmi iesaistīties spekulatīvās darbībās," viņš raksturo.

Tajā pašā laikā digitalizācijas straujā attīstība ir radījusi pārliecību par tehnoloģiskajām izmaiņām, savukārt augošie parāda līmeņi rada politisku nepieciešamību atbalstīt aktīvu tirgus," norāda eksperts.

Hēfels uzsvēris, ka obligāciju cenas ir tik pārlieku augstas, ka ceturtdaļa no visām pasaules obligācijām tiek tirgotas ar negatīvām procentu likmēm, un atzīmējis, ka "Tesla" tirgus kapitalizācija patlaban ir lielāka nekā visu Eiropas, Japānas un ASV biržās kotēto autoražotāju kopā.

Citas burbulim līdzīgas pazīmēs, pēc Hēfela domām, ir aktīvais sākotnējo publisko piedāvājumu tirgus ASV un "Bitcoin" cenas straujais kāpums – pēdējo četru mēnešu laikā cena augusi četras reizes.

Tomēr īpaši zemās procentu likmes un valdības stimulēšanas pasākumi nozīmē, ka akciju tirgi aizvien ir pievilcīgi, viņš piebildis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!