Foto: DELFI

Tā kā ar jaunu sparu uzvirmojušas runas, ka Zviedrijas mediju koncerns "Modern Times Group" (MTG) meklē jaunu īpašnieku savam biznesam Baltijas valstīs, tirgus dalībnieki izvērtē potenciālos pircējus - izskanējuši Zviedrijas, Igaunijas, ASV un Polijas kompāniju nosaukumi, piektdien vēstīja Lietuvas biznesa laikraksts "Verslo Žinios".

Laikraksta aptaujātie Lietuvas uzņēmumu pārdošanas tirgus speciālisti apgalvoja, ka bez lielākā Igaunijas kabeļtelevīzijas operatora "Starman", kuram pieder televīzijas un interneta pakalpojumu kompānija "Cgates" Lietuvā, interese par MTG kanāliem Baltijas valstīs varētu būt arī Zviedrijas mediju koncernam "Bonnier", kam pieder Igaunijas un Lietuvas biznesa laikraksti "Aripaev" un "Verslo žinios", kā arī Skandināvijas telekomunikāciju grupai "Telia Company", kurai pieder uzņēmumi visās trīs Baltijas valstīs.

Lietuvā kā potenciālie MTG kanālu pircēji tiek minētas arī Igaunijas mediju grupas "Ekspress Grupp", kam visās trīs valstīs pieder ziņu portāli "Delfi", kā arī koncerns "Eesti Meedia", kas kontrolē tādus zīmolus kā "Postimees", BNS, "15min.lt".

Kā viens no potenciālajiem pircējiem tirgū izskanējusi arī ASV investīciju kompānija "Providence Equity Partners", kam Lietuvā un Latvijā pieder mobilo sakaru operators "Bite".

Lietuvas tirgus analītiķi arī pieļauj, ka Polijas mediju grupas interesējas par Baltijas valstu tirgus iekarošanu, tādēļ varētu iegādāties MTG televīzijas kanālu paketi.

Jau vēstīts, ka ziņu aģentūras BNS rīcībā nonākusī neoficiāla informācija liecina, ka MTG kā vienotu paketi vēlas pārdot savus mediju kanālus, kas darbojas visās trīs Baltijas valstīs, un banka SEB ir pilnvarota meklēt pircēju. Kanālu cena esot nepilni 100 miljoni eiro, un potenciālie pircēji visticamāk tiek meklēti ārpus Baltijas valstīm.

MTG sabiedrisko attiecību vadītājs Tobiass Jilēniuss telefonsarunā teica, ka MTG nekomentējot baumas un spekulācijas.

Igaunijas mediju analītiķis Tomass Leito sacīja, potenciālo pircēju vidū ir dzirdējis Igaunijas mediju kompānijas "Starman" vārdu, tomēr viņš pauda pārliecību, "ka ir maz ticams, ka "Starman" varētu saņemt tādu summu pat tad, ja to vēlētos".

Analītiķis prognozēja, ka darījuma pabeigšanai būs nepieciešami vairāki gadi, jo jaunajam īpašniekam būs nepieciešams vismaz pusgads, lai iepazītos ar kanāliem, to darbību grāmatvedību un citu informāciju.

MTG apgrozījums Baltijas valstīs, Čehijā un Bulgārijā pērn pieauga par 11,8% un sasniedza 2,53 miljardus Zviedrijas kronu (nepilnus 260 miljonus eiro). Grupas peļņa reģiona televīzijas segmentā sasniedza 288 miljonus kronu, kas ir par 44,7% vairāk nekā 2014.gadā.

MTG, kas kopš 1998.gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, "3+", TV6, LNT un "Latvijas Mūzikas kanāls". MTG Igaunijā pieder televīzijas kompānija "Viasat Eesti", televīzijas kanāli TV3, TV6 un "3+". Savukārt Lietuvā MTG pieder televīzijas kanāli TV3, "TV3+", TV6 un "Viasat Sport Baltic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!