Foto: AFP/Scanpix/LETA

Reta Vinstona Čērčila glezna, kas Otrā pasaules kara laikā tika uzdāvināta ASV prezidentam Franklinam D. Rūzveltam un galu galā nokļuva aktrises Andželinas Džolijas kolekcijā, ir kļuvusi par visdārgāko bijušā Lielbritānijas premjerministra darbu, kas pārdots izsolē, īpašnieces maciņā ienesot gandrīz 8,3 miljonus sterliņu mārciņu pēc nodevu nomaksas, vēsta "CNN".

Darbs "Kutubijas mošejas tornis" pārdots 1. martā. Tajā redzamas saulrieta ēnas un siltie toņi Marakešā, Marokā.

"Čērčils pirmo reizi Marokā viesojās 1935. gadā, kur iemīlējās tur esošās gaismas kvalitātē," stāstījis Londonas "Christie's", kur notika izsole, pārstāvis Niks Orhards. "Čērčils uzskatīja, ka viņa šīs valsts gleznas ir starp viņa labākajiem darbiem," skaidrojis izsoļu nama pārstāvis.

Izsoles gaitā vairāk nekā trīskāršojusies cenas prognoze – 2,5 miljoni mārciņu. Čērčila darba iepriekšējais rekords bija 1,7 miljoni mārciņu par gleznu, kas tika uzstādīts 2014. gadā Londonas "Sotheby's".

"CNN" vēsta, ka aktieris Breds Pits Čērčila saulrieta ainu nopircis kā dāvanu Džolijai 2011. gadā. Pāris izšķīrās 2016. gadā pēc diviem laulības gadiem.

"Kutubijas mošejas tornis" ir vienīgā glezna, ko Čērčils radīja laikā no 1939. līdz 1945. gadam Otrā pasaules kara laikā.

Čerčils sāka gleznot tikai aptuveni 40 gadu vecumā. Neskatoties uz to, viņš bija ļoti ražīgs, dzīves laikā radot vairāk nekā 500 darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!