Foto: Taira Zoldnere
Maija sākumā ASV, Denverā notika nozīmīgi latviešu pasākumi, 2. maijā – otrā Latvijas un ASV ekonomiskās sadarbības attīstībai veltītā konference ASV "Spotlight Latvia", bet 3.–5. maijā – ikgadējais Amerikas latviešu apvienības kongress, pulcējot plašu latviešu sabiedrību, nospraužot plānus tālākai Latvijas un ASV sadarbības veicināšanai, kā arī apliecinot Latvijas uzņēmumu iespējas un potenciālu Amerikas tirgū.

2. maijā Denverā notika otrā Latvijas un ASV ekonomiskās sadarbības attīstībai veltītā konference ASV "Spotlight Latvia", ko rīkoja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas Amerikas Tirdzniecības kamera, uzņēmums "SAF Tehnika" sadarbībā ar Latvijas vēstniecību ASV un Amerikas latviešu apvienību (ALA). Konferences tēma: "Veselīgs dzīvesveids", reprezentējot uzņēmumus, kas nodarbojas ar dabīgo pārtikas produktu un uztura bagātinātāju ražošanu, ekotūrismu, sporta preču un ekipējuma ražošanu, veselības aprūpes un veselīga dzīvesveida tehnoloģiju un IT tehnoloģiju medicīnas jomā attīstību.

Forumā piedalījās plaša Latvijas uzņēmēju un valdības pārstāvju delegācija. Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis uzsvēra, ka konferences tēma "Veselīgs dzīvesveids" vieno cilvēkus kā Latvijā, tā ASV, un izteica pārliecību, ka pēc konferences attīstīsies jauni biznesa projekti. Latvijas Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro savā uzrunā pateicās foruma rīkotājiem, atbalstītājiem un dalībniekiem. Ministrs sacīja, ka Latvijas–ASV preču apgrozījums pēdējos gados ievērojami pieaudzis un atzīmēja, ka Latvijas uzņēmēju delegācijas vizīte Sanfrancisko un Silīcija ielejā un Denverā ir nākošais solis, lai palielinātu Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību. LIAA direktors Andris Ozols īsumā iepazīstināja ar Latviju kā valsti ar ekoloģiski tīru vidi un attīstītu tehnoloģiju. Viņš arī atzīmēja veiksmīgus Latvijas uzņēmumus, kas jau darbojas ASV tirgū. Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa–Lukašēvica minēja, ka Latvija kā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts ir droša vieta biznesam un investīcijām, un atgādināja, cik svarīgi ir atjaunot tirdzniecības līgumus starp ASV un ES, lai samazinātu valstu savstarpējā tirgus barjeras.

Konferences darba gaitā notika trīs paneļdiskusijas: Veselības aprūpe un medicīnas tehnoloģijas, Veselīgi pārtikas produkti un uztura bagātinātāji, Sporta tehnoloģijas un ekipējums.

LIAA pārstāvniecības vadītājs ASV Toms Zvidriņš secināja: ""Spotlight Latvia" forums parāda, ka Latvijas uzņēmumi ir inovatīvi un ar globālu potenciālu. Pie mums tiek radīti produkti, kas aizsargā NBA spēlētājus no traumām un apgaismo "Formula 1" trases. Latvijas uzņēmumi piegādā augstvērtīgas brokastu pārslas NATO un nodrošina visātrāko datu pārraidi Volstrītas investīciju fondos. Mums ir ar ko lepoties."

Konferences noslēgumā Mikus Kīns, Latvijas Amerikas Tirdzniecības kameras vadītājs, izteica pārliecību, ka "Spotlight Latvia" ekonomiskie forumi kļūs par paliekošu tradīciju Latvijas un ASV sadarbībā.

Latviešu sabiedriskie pasākumi Denverā turpinājās ar Amerikas latviešu apvienības kongresu no 3. līdz 5. maijam. Tas bija ikgadējais 68. Amerikas latviešu apvienības (ALA) kongress, kas pulcēja aktīvākos Amerikas latviešu sabiedrības pārstāvjus un plašu viesu pulku no Latvijas.

Foto: Dina Piterniece, Taira Zoldnere

Nosprauž plānus tālākai Latvijas un ASV sadarbības veicināšanai

Kongresa atklāšanā ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs sacīja, ka Latvijas valsts stāsts ir arī Amerikas latviešu stāsts, jo ALA ir bijusi kopā ar Latvijas sabiedrību visos izšķirīgos vēstures brīžos: gan cīnoties par neatkarības atgūšanu, gan kopā bruģējot ceļu uz Eiropas savienību un NATO, gan arī tagad – arvien vairāk sekmējot Latvijas un ASV sadarbību ekonomikas, zinātnes, kā arī tradicionālajās kultūras un izglītības jomās. Teikmanis atzīmēja, ka Denvera kļūst par arvien nozīmīgāku latviešu centru ASV, gan ar latviešu skolu, gan vēlēšanu iecirkni, gan latviešu uzņēmumu attīstību. Nemiro izteica gandarījumu par ļoti vērtīgu Latvijas uzņēmēju vizīti Sanfrancisko un Silīcija ielejā, ka arī veiksmīgu forumu "Spotlight Latvia". Kalniņa-Lukašēvica atzīmēja, ka šobrīd ir nobriedis modernais latviskums – attīstīta nācijas pašapziņa, briedums, jauna identitātes šķautne ar piederības sajūtu veiksmīgai, stiprai Latvijas valstij. ĀM Speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Aivars Garoza minēja 2018. gadā pieņemto Diasporas likumu, kas Latvijas valsts un latviešu diasporas sadarbību paceļ jaunā līmenī. Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēde Kristīne Saulīte sacīja, ka par ALA darbs augstu tiek vērtēts plašā Latvijas sabiedrībā, un arī latviešu kopienās citās pasaules valstīs. Jāatzīmē, ka viesi no Latvijas pauda prieku par to, ka Amerikas latviešu diasporas kongress vēl joprojām notiek latviešu valodā.

Kongresa delegātus uzrunāja arī Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Stepanovs, žurnālists Pauls Raudseps, kā arī Jānis Bergs, latviešu uzņēmējs, kas pašreiz dzīvo Denverā, vadot uzņēmuma "SAF Tehnika" Ziemeļamerikas nodaļu. Eiropas parlamenta deputāte, politiķe Sandra Kalniete stāstīja par Likteņdārza izveidošanas vēsturi un turpmākiem attīstības plāniem.

Kongresa delegāti apmeklēja arī Kolorado Latvijas kultūras centru, un noklausījās dzejnieka Kārļa Vērdiņa un mūziķa Jāņa Ozoliņa priekšnesumu. Latvijas Neatkarības atjaunošanas diena 4. maijā tika atzīmēta ar svinīgu banketu.

Foto: Taira Zoldnere

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!