Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" samazinājusi Turcijas kredītreitingu līdz negatīvam līmenim, lēmumu pamatojot ar to, ka pagājušajā mēnesī notikušais neveiksmīgais apvērsuma mēģinājums apdraud Turcijas politisko stabilitāti.

"Fitch" apstiprināja Turcijas kredītreitingu "BBB-" līmenī, kas ir vienu pakāpi virs spekulatīvā reitinga līmeņa. Aģentūra norādīja, ka neskaidrība pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma ietekmēs valsts ekonomikas sniegumu un varētu kaitēt ekonomikas politikai.

"Varas iestādes reaģē uz apvērsuma mēģinājumu, ar tīrīšanu to, ko tās vaino [par apvērsuma mēģinājumu] sekotāju rindās, kā rezultātā līdz šim ap 70 tūkstošiem sabiedriskā sektora darbinieku ir atstādināti," lasāms "Fitch" paziņojumā. Sliktā reitinga dēļ pieaugs cena, ko Turcija maksā par aizņemšanos tirgos.

"Fitch" paziņojumā teikts, ka ieņēmumi no tūrisma šā gada pirmajā pusē salīdzinājumā ar janvāri-jūniju pērn Turcijā samazinājušies par 41%. Tūrisma sektors veido 13% no ārējiem budžeta ieņēmumiem.

"Investīciju krituma dēļ tiek prognozēts izaugsmes palēninājums," secināja "Fitch", tomēr aģentūra piebilda, ka spēcīgā izaugsme gada sākumā liecina, ka Turcijas ekonomikas pieaugums būs straujāks nekā vidēji citās valstīs ar tādu reitingu.

15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam Redžepam Tajipam Erdoanam un valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!