Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna ir izstrādājusi jaunus normatīvos aktus, kuru mērķis ir ierobežot savu lielāko interneta uzņēmumu ietekmi, vēsta BBC.

Jaunie noteikumi apliecina, ka Pekina kļūst arvien neiecietīga pret digitālo platformu pieaugošo ietekmi. Šie noteikumi varētu skart tādus pašmāju tehnoloģiju gigantus kā "Alibaba", "Ant Group" un "Tencent", kā arī pārtikas piegādes platformu "Meituan". Šāds Ķīnas solis nāk pēc ES un ASV centieniem ierobežot pasaules interneta gigantu ietekmi. Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība būtiski pazeminājās pēc tam, kad otrdien tika izziņots par jaunajiem noteikumiem.

Tirgus regulācijas iestādes izstrādātais 22 lappušu projekts būs pirmais mēģinājums definēt konkurenci ierobežojošu darbību tehnoloģiju nozarē. Ar jaunajiem noteikumiem tiks mēģināts atturēt uzņēmumus no patērētāju sensitīvu datu apmaiņas, kā arī no savstarpējas sadarbības veidošanas, lai izspiestu mazākos konkurentus, un preču pārdošanas ar zaudējumiem, lai likvidētu konkurentus.

Tāpat plānots vērsties pret platformām, kas piespiež uzņēmumus noslēgt ekskluzīvas sadarbības vienošanās. Par to tirgotāji un konkurenti ir apsūdzējuši "Alibaba". Noteikumi vērsīsies pret tiem uzņēmumiem, kas pret saviem klientiem izturas atšķirīgi, pamatojoties uz viņu datiem un tērēšanas paradumiem.

Tirgus regulācijas iestāde sagaida sabiedrības iesaisti un tās viedokli par pretmonopola pamatnostādnēm līdz mēneša beigām.

Tāpat Pekina ir paudusi bažas par "Alibaba" meitasuzņēmumu "Ant Group", kas pagājušajā nedēļā plānoja veikt sākotnējo akciju piedāvājumu. Regulatori norādīja uz tiešsaistes aizdevēju pieaugošo ietekmi tirgū un to, kā tie varētu ietekmēt plašāku finanšu sistēmu. Jau vēstīts, ka "Ant Group" publiskais akciju piedāvājums bija plānots kā lielākais līdz šim pasaulē.

Ja Ķīnas valsts iestādēm ir bažas par noteiktu interneta platformu milzīgo tirgus izaugsmi, tās nav vienas. Eiropas Savienība jau ir paziņojusi par pretmonopola apsūdzībām pret "Amazon", ko tā apsūdz par savas tirgus varas ļaunprātīgu izmantošanu Vācijā un Francijā. Arī ASV iestādes vērsušās pret "Google" kā interneta meklētājprogrammas dominanci. ASV Tieslietu ministrija tehnoloģiju gigantu raksturojusi kā "interneta monopola vārtsargu". Tā ir lielākā pretmonopola lieta ASV, kopš deviņdesmito gadu beigās tika ierosināta lieta pret "Microsoft".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!