Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" samazināja parādu māktās Grieķijas kredītreitingu līdz viszemākajam līmenim "C", kas norāda - valsts ir uz defolta robežas, vēsta ārvalstu masu mediji.

"Moody's" samazināja Grieķijas reitingu no "Ca" līdz "C", nepiešķirot nākotnes vērtējumu.

"Itar Tass" norāda, ka Grieķijas obligāciju reitings samazināts līdz zemākajam iespējamam līmenim un šādi novērtēto parādu procentu un pamatsummas atmaksa ir mazticama.

Kredītreitingu aģentūras analītiķi skaidro, ka reitinga pazemināšanu noteica priekšlikums mainīt Grieķijas obligāciju dzēšanas nosacījumus, kas radīs investoriem zaudējumus.

Piešķirot tik zemu kredītreitingu, aģentūra ļauj noprast, ka valsts defolta riski joprojām ir augsti, pat ja izdosies panākt vienošanos ar bankām un investoriem un apmainīt pašreizējas valsts obligācijas pret jaunajām.

Lēmumu nepiešķirt nākotnes prognozi "Moody's" skaidro ar lielu Grieķijas defolta risku.

Jau ziņots, ka starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) pirmdien pazemināja Grieķijas reitingu no spekulatīva reitinga CC līdz "selektīvam defoltam", ņemot vērā Grieķijas vienošanos ar tās parāda vērtspapīru turētājiem par parāda samazināšanu.

Grieķijas valdība paziņoja, ka šāda reitinga pazemināšana jau bija gaidāma un negatīvi neietekmēs banku nozari. Grieķija uzskata, ka ar kreditoriem noslēgtās vienošanās ļaus tai izvairīties no nekontrolēta bankrota un palikt eiro zonā.

Lai izvairītos no defolta jeb maksātnespējas, Grieķijai nepieciešams saņemt Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Savienības un Eiropas Centrālās bankas atbalstu līdz marta vidum, jo tad Atēnām jāsamaksā kārtējais parāds kreditoriem 14,4 miljardu eiro (aptuveni 10,08 miljardu latu) apmērā. Grieķija ir sagatavojusi plānu, saskaņā ar kuru valsts parāds privātajiem kreditoriem tiek samazināts divreiz un Grieķija saņem jaunu aizdevuma daļu uz 30 gadiem ar vidējo procentu likmi 4% gadā.
Kopumā restrukturizācijas mērķis ir Grieķijas parādu samazināt no pašreizējiem 160% no IKP līdz 120% no IKP 2020.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!