Foto: Shutterstock

Ārstu izdegšanas sindroma dēļ Amerikas Savienotās Valstis (ASV) katru gadu zaudē vidēji 4,6 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz pētījumu, kas tika publicēts 28. maijā prestižajā žurnālā "Annals of Internal Medicine", ziņo "Business Insider".

Izdegšanas sindroms parasti tiek definēts kā fiziska un emocionāla izsīkuma stāvoklis, kas rodas, strādājot ilgstoša stresa apstākļos. Šī sindroma izmaksas parasti ir saistītas ar to, ka pēc saskaršanās ar šīm grūtībām, ārsti pamet ārstniecības iestādes vai strādā samazinātu darba laiku, liecina žurnāla veiktais pētījums.

ASV ir apmēram viens miljons ārstu un puse no tiem ir saskārušies ar izdegšanu darba vidē. Šis rādītājs ir divreiz augstāks nekā vidusmēra amerikāņu strādniekam, vēsta "Business Insider". Tas, kā minēts publikācijā, varētu būt saistīts ar lielo pacientu skaitu, ko ārsti ikdienā aprūpē un dokumentācijas apjomu, kas tiem jāaizpilda.

Pasaules Veselības organizācija ir apstiprinājusi, ka izdegšanas sindroms ir plaša problēma visās darba sfērās un tā novēršanai būtu jāpiesaista lielāki līdzekļi.

Šīs problēmas ir mudinājušas ārstus izvedot jaunus darba modeļus, piemēram, veikt tiešo primāro aprūpi, kas paredz, ka ārstiem jāstrādā ar mazāku skaitu pacientu. Tāpat bieži, kā minēts publikācijā, mediķi izvēlējušies noteikt savu darba laiku, strādājot privātās iestādēs.

Žurnālā aprakstītā problemātika ir mudinājusi veikt arī vairākus tehnoloģiskus uzlabojumus, kas atvieglotu medicīnas darbinieku dzīvi. Piemēram, datora piezīmes neveikt manuāli, bet gan ar mākslīgā intelekta balss asistentu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!