Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV biržu indeksi trešdien, 19. jūnijā, pieauga un ASV dolāra vērtība kritās pēc Federālās rezervju sistēmas (FRS) signāliem, ka tā drīz varētu pazemināt procentlikmes, ņemot vērā neskaidrību par ekonomikas prognozi.

Kā jau bija gaidāms, FRS atstāja procentlikmes nemainīgas, bet FRS vadītājs Džeroms Pauels sacīja, ka tirdzniecības nesaskaņas un ekonomikas pieauguma palēnināšanās pasaulē ir pamudinājušas daudzus FRS administratorus uzskatīt, ka ir "pastiprinājies" iemesls procentlikmju pazemināšanai.

FRS savā paziņojumā solīja, ka tā "pienācīgi rīkosies, lai uzturētu ekonomikas paplašināšanos", un atmeta iepriekšējo formulējumu, ka tā būs "pacietīga" ekonomikas datu izvērtēšanā. Šī formulējuma atmešana vairoja cerības, ka FRS jau jūlijā samazinās procentlikmes.

"National Securities" galvenais tirgus stratēģis Ārts Hogans sacīja, ka FRS nostāja par labu procentlikmju pazemināšanai atbilst prognozēm.

Nākamais lielais notikums būs G20 samits, kurā ASV prezidentam Donaldam Trampam un Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam būs iespēja panākt tirdzniecības vienošanos.

"Mēs esam atpakaļ pie fokusēšanās uz tirdzniecību, atliekot malā monetāro politiku," sacīja Hogans.

FRS tonis ietekmēja ASV dolāru, kura vērtība iepriekšējā sesijā bija pieaugusi pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidenta Mario Dragi paziņojuma, ka ECB var pazemināt procentlikmes, ja ekonomikas pieauguma temps palēnināsies daudz vairāk.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās nedaudz kritās pēc tam, kad Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) nolēma savu nākamo sēdi rīkot jūlija sākumā Vīnē.

Eiro vērtība pret ASV dolāru kāpa, britu mārciņas kurss pret dolāru pieauga, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena trešdien kritās par 0,14 dolāriem līdz 53,76 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 0,32 dolāriem līdz 61,82 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" trešdien pieauga par 0,2% līdz 26 504,00 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,3% līdz 2926,46 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 0,4% līdz 7987,32 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 trešdien kritās par 0,5% līdz 7403,54 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 0,2% līdz 12 308,53 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 0,2% līdz 5518,45 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru trešdien pieauga no 1,1194 līdz 1,1231 dolāram par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kāpa no 1,2558 līdz 1,2646 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 108,45 līdz 108,08 jenām par dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!