Foto: AP/Scanpix

Otrdien pasaules ziņu mediju virsrakstus vienoja spilgti virsraksti par pamatīgajām ASV budžeta likstām - Baltā nama budžeta direktore uzdevusi federālajām aģentūrām sākt vērt ciet savas durvis, Kongresam nespējot pieņemt lēmumu par federālo budžetu.

Šis Kongresa lēmums nozīmē, ka Savienoto Valstu valdībai nācies paziņot par pēdējo 17 gadu laikā pirmo daļējo darba apturēšanu, kas skar gan daudzas valsts iestādes, to skaitā nacionālos parkos un pat valsts simbolu - Brīvības statuju. 

Portāls "Delfi" piedāvā dažas atbildes uz bieži uzdotajiem jautājumiem, kas izskaidro, ko otrdienas lēmums īsti nozīmē.

Kas ir ASV federālās aģentūras un kāpēc tās tiek slēgtas?


Foto: AFP/Scanpix
Federālās aģentūras ir ASV izpildvaras institūcijas, kas pilda līdzīgas funkcijas kā Latvijā ministrijas, un kuru visi darbinieki ir ierēdņi valsts dienestā.

Finansējumu šim aģentūrām piešķir kongress, kas ASV pilda lēmējvaras funkciju, un kura viens no būtiskākajiem darbības uzdevumiem ir valdības tēriņu budžeta apstiprināšana, norāda aģentūra "Bloomberg".

Pirmdien ASV kongress, kas sastāv no Republikāņu un Demokrātu partijām, nespēja vienoties par šī budžeta izlietojumu nākamajam finanšu gadam, tāpēc lēmums par tā apstiprināšanu tika iesaldēts, atstājot valdības institūcijas bez finanšu līdzekļiem, kas noveda pie institūciju slēgšanas. 

Par ko sastrīdējās Republikāņu un Demokrātu partijas?


Foto: AP/Scanpix
Kā galvenais strīdus ābols tiek minēts Baraka Obamas izstrādātā reformas veselības aprūpes sistēma, kas bija daļa no federālā budžeta likumprojekta, ko Kongress otrdien noraidīja, vēsta ārvalstu mediji.

Republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta iepriekš jau bija pieņēmusi pagaidu budžeta likumprojektu, tajā paredzot liegt finansējumu šai reformai, kas ir viens no svarīgākajiem punktiem Obamas politiskajā darba kārtībā, bet Senāts, kur pārsvarā ir Obamas pārstāvētie demokrāti, svītroja šo dokumenta daļu un nodeva to atpakaļ apakšpalātai, taču republikāņi nepiekāpās atkārtoti.

Kas ir Obamas Veselības aprūpes reforma?


Foto: AP/Scanpix
Paredzēts, ka ASV prezidenta Barakas Obamas  Veselības reforma līdz 2019.gadam izmaksās 848 miljardus dolāru (400 miljardus latu) no valsts budžeta un nodrošinās medicīnisko apdrošināšanu aptuveni 31 miljonam amerikāņu, kas šobrīd to nevar atļauties.

Demokrāti šo iniciatīvu atbalsta, savukārt Republikāņi ir nostājušies pret. Veselības aprūpes reformā arī noteikts, ka ASV iedzīvotājiem ir pienākums būt apdrošinātiem, vēsta britu raidsabiedrība BBC. 

Kāpēc nākamā gada budžeta finansējumu aptur oktobrī?


Foto: White House
ASV gada budžetu neskata kalendārā termiņā, bet gan atsevišķi noteiktā finanšu gadā, kas tradicionāli sākas 1.oktobrī, bet noslēdzas 30.septembrī.

Kuras iestādes turpina strādāt, un kuras ir slēgtas?


Foto: AFP/Scanpix
Slēgti ir vairāki valsts departamenti un valsts aprūpē esošas iestādes, piemēram, 19 dažādi muzeji, tūristu apskatei liegta arī Brīvības statuja, Josemitu nacionālais parks un valsts nacionālais zoodārzs. Nedarbojās arī pasu izsniegšanas nodaļa.

No amata bezalgas atvaļinājumā atbrīvoti 400 000 Aizsardzības departamenta ierēdņu, 30 000 tirdzniecības departamenta, 12 700 enerģētikas departamenta un  18 481 transporta departamenta ierēdņu.

Vēl nav zināms konkrēts skaits, kādā apjomā no darba uz laiku atbrīvoti izglītības,  kā arī veselības aprūpes departamenta ierēdņu. Kopējais skaits valsts sektorā strādājošie, kas nu aizsūtīti mājās, sasniedzot ap 800 000, lēš aģentūra "Bloomberg". 

Pasts, nodokļu administrācija, militāristi, ārvalstu vēstniecības,  gaisa spēki, pārtikas inspekcija un policija turpina savu darbu kā ierasts. 

Kādas sekas šis lēmums atstāj uz ASV ekonomiku?


Foto: AP/Scanpix
Ja darbs ASV valdības institūcijās tiks apturēts uz nedēļu, kopumā ceturkšņa ekonomika tādējādi augs par 0,2% lēnāk. Savukārt 21 dienas ilga valdības darba apturēšana var samazināt izaugsmi par 0,9-1,4 procentpunktiem, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Tāpat "Bloomberg" analizē, ka katra diena, kamēr darbs vairākās ASV institūcijās ir apturēts, arvien vairāk rada valsts sektora strādājošo vidū negatīvu pārliecību, ka viņi tuvākajā laikā netiks uz darbu, tādējādi samazinot viņu tēriņus, kas savukārt atstāj tiešo ietekmi uz ekonomiku. 

Šī lēmuma sekas ASV ekonomikai nodara vismaz 300 miljonu dolāru (163 miljoni latu) zaudējumus dienā. Lai gan aptuveni 16 triljonus ASV dolāru (aptuveni 8,7 triljoni latu) lielajai ekonomikai tas varētu nebūt nemaz tiks liels zaudējums, tomēr, jo ilgāk federālas aģentūras būs ciet, jo šis zaudējumu apmērs katru dienu pakāpeniski varētu palielināties, liecina Kolorādo tirgus izpētes kompānijas "IHS" aplēses, ziņo "Bloomberg".

Vai budžeta krīzes laikā pats Obama turpinās saņemt algu?


Foto: AFP/Scanpix
Jā, Obama  algu turpinās saņemt. ASV prezidenta alga  - 400 000 ASV dolāru (217 200 latu) gadā - ir maksājums, kurš ir aizsargāts kā obligāti izmaksājams arī gadījumos, ja jaunais valsts  budžets nav apstiprināts, atgādina CNN.

Algu turpinās saņemt arī ASV Kongresa  locekļi, tomēr daži no tiem jau minējuši, ka šāda situācija esot absurda. Piemērām, republikāņu kongresmene Tulsija Gabbarda solījusi algas čeku nosūtīt atpakaļ Valsts kasei.

Cik ilgi valdība paliks aizslēgta?


Foto: AFP/Scanpix

Pagājušo reizi ASV valdības institūcijas palika bez budžeta 1995.gada  un 1996.gada gadu mijā, tolaik budžeta ķīviņi starp Republikāņiem un Demokrātiem ilga 28 dienas, atgādina britu raidsabiedrība BBC.

Ekonomistu prognozes par to, cik ilgi valdības durvis varētu palikt aizvērtas krasi atšķiras, izsakot minējumus no  pāris dienām līdz pat mēnesim, vēsta ārzemju mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!