Foto: stock.xchng

ASV dolāra vērtība valūtu tirgos arī šonedēļ ir turpinājusi augt, ko ir sekmējušas prognozes, ka ASV centrālā banka - Federālā rezervju sistēma - varētu celt procentu likmes.

Lielbritānijas mārciņas vērtības kritumu šonedēļ veicināja spekulācijas, ka Anglijas banka jau nākamajā mēnesī varētu samazināt procentu likmes. Mārciņas vērtības samazināšanos ietekmēja arī pirmie analītiskie pētījumi, kā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības ietekmēs valsts izaugsmi.

Investīciju bankas "Canadian Imperial Bank of Commerce" Londonā prognozes liecina, ka Lielbritānijas mārciņas vērtība līdz šā gada septembra beigām saruks līdz 1,25 ASV dolāriem.

ASV dolāra vērtības pieaugumu līdz četru mēnešu augstākajam rādītājam veicināja labie valsts ekonomikas izaugsmes dati, kā arī prognozes, ka ASV Federālā rezervju sistēma varētu paaugstināt procentu likmes, atšķirībā no citām lielvalstīm, kur procentu likmes tiek samazinātas. Jāatzīmē, ka ASV dolāra vērtība pret tās lielākajiem konkurentiem pieauga jau piekto nedēļu pēc kārtas.

Savukārt eiro vērtība pret dolāru saruka līdz zemākajam līmenim kopš 23.jūnijā notikušā referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Eiro kritumu veicināja arī piektdien notikusī apšaude Minhenes tirdzniecības centrā.

Eksperti prognozē, ka ASV dolāra izaugsme šobrīd nav apdraudēta, jo gan mazumtirdzniecības, ražošanas, nodarbinātības, kā arī inflācijas rādītāji krietni pārsniedz prognozēto.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pirmdien kritās par 0,36% līdz 1,1075 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,48% līdz 1,3255 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 1,22% līdz 106,16 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien pieauga par 0,49% līdz 1,1021 dolāram par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 1,09% līdz 1,3111 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu saruka par 0,04% līdz 106,12 jenām par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien palielinājās par 0,05% līdz 1,1015 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 0,74% līdz 1,3208 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu pakāpās par 0,73% līdz 106,89 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien kritās par 0,10% līdz 1,1026 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,19% līdz 1,3233 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 1,00% līdz 105,82 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,0977 ASV dolāru, kas ir par 0,5% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,3109 ASV dolārus, kas ir par 0,6% mazāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā pieauga par 1,2% un bija 106,13 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!