Foto: morgueFile
ASV dolārs aizvadītajā nedēļā piedzīvoja strauju kursa kritumu un eiro līdz ar to ir spējis sasniegt lielāko vienas nedēļas izaugsmi - par vairāk nekā 3% - pret dolāru pēdējo trīs gadu laikā.

Iemesls ASV dolāra kursa samazinājumam bija ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) sanāksme, kura kļuva par aukstu dušu daudziem, kuri bija pilnīgi pārliecināti, ka jau jūnijā ASV centrālā banka palielinās procentu likmes, tādējādi pieliekot punktu krīzes laika monetārajai politikai.

Tā vietā ASV centrālās bankas Atvērtā tirgus komitejas trešdien pēc sanāksmes uzsvēra, ka kopš janvāra ASV ekonomikas izaugsme ir kļuvusi "nedaudz mērenāka", un FRS iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi šim gadam samazinājusi par 0,3 procentpunktiem līdz 2,3-2,7%. Atvērtā tirgus komiteja paziņojumā norādījusi, ka, lai gan darba tirgus kļūst spēcīgāks, tomēr inflācija vēl joprojām ir vāja, mājokļu sektors - lēnīgs, bet eksporta pieaugums ir kļuvis gausāks. Tāpat komiteja norāda, ka "nav domājams", ka lēmums paaugstināt procentlikmes, kas tagad ir tuvu nullei, varētu tikt pieņemts jau nākamajā Atvērtā tirgus komitejas sanāksmē aprīlī.

Vienlaikus pēc paziņojuma publiskošanas FRS prezidente Dženeta Jelena uzsvēra, ka vēl nav pieņemts lēmums arī par to, kad notiks procentlikmju palielināšana.

Savukārt eiro zonas "sāpju bērns" Grieķija šonedēļ nolēma piekrist jaunam kompromisam. Pēc Grieķijas premjerministra Alekša Cipra sarunām ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu, Vācijas kancleri Angelu Merkeli un vairākām citām vadošām Eiropas Savienības (ES) amatpersonām tika paziņots, ka Grieķija piekrīt iesniegt saviem starptautiskajiem kreditoriem jaunu reformu sarakstu tuvāko dienu laikā, lai tiktu turpināta finansiālās palīdzības programma šai valstij.

Merkele sacīja, ka viņa un Olands pilnīgi atbalsta šo vienošanos. "Grieķijas premjerministrs paziņoja, ka viņš vēlas iesniegt šo sarakstu un ka viņš to izdarīs ātri," preses konferencē teica Merkele. Savukārt Olands aicināja Grieķiju "būt precīzākai savos reformu priekšlikumos un ieviest tās ātrāk, nekā bija plānots".

"ASV FRS šonedēļ krietni pašūpoja dolāru. Pirms FRS sapulces noslēguma eiro maksāja aptuveni 1,065 dolārus, bet nākamajās trīs stundās pēc FRS vadītājas preses konferences eiro cena paguva atzīmēties virs 1,103 dolāriem. Ceturtdien eiro jau atkal atgriezās zem 1,07 dolāru līmeņa, bet ilgi tur neuzkavējās. Vācijas komentāri par Grieķiju (Merkele neiesaistīšoties sarunās par "Grexit") piektdien veicināja eiro cenas pakāpšanos virs 1,075 dolāriem. Šobrīd diskusijas par eiro un dolāra paritāti apsīkušas, jo tirgus pārvērtē dārgā dolāra ietekmi uz dolāra procentu likmju nākotni, bet eiro zonā turpinās Grieķijas problēmu risināšana uz Eiropas Centrālās bankas kvantitatīvās mīkstināšanas programmas fona," pauda "SEB Bankas" Finanšu tirgus pakalpojumu vadītājs Andris Lāriņš.

Uz pasaules lielo valūtu svārstību rēķina kārtējo pozitīvo nedēļu ir pamanījies aizvadīt arī Krievijas rublis. Eiro kurss pret rubli aizvadītās nedēļas laikā samazinājās par 1,6% līdz 64,1 rublim par vienu eiro, bet ASV dolāra kurss ir samazinājies pat par 4,8% līdz 59,1 rublim par vienu dolāru.

"Rublim nedēļas sākumā turpinājās iepriekšējās nedēļas pozitīvās tendences, kas eiro cenai šonedēļ lika atzīmēties zem 64 rubļu atzīmes. Ekonomikas datu frontē gan pagaidām pozitīvu ziņu maz. Bezdarba līmenis februārī pakāpies uz 5,8%, Krievijas centrālās bankas ārvalstu valūtu rezerves samazinājušās līdz 363 miljardiem dolāru, ražošanas apjomi februārī pret iepriekšējā gada februāri samazinājušies par 1,6%, budžeta deficīts februārī sasniedzis 7,4% no IKP," sacīja Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,69% līdz 1,0568 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,58% līdz 1,4829 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,05% līdz 121,34 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,27% līdz 1,0597 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu pieauga par 0,54% līdz 1,4749 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,02% līdz 121,37 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien kritās par 2,52% līdz 1,0864 dolāriem par eiro, bet pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 1,55% līdz 1,4978 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 1,04% līdz 120,11 jenām par dolāru.

Ceturtdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 1,88% līdz 1,066 dolāriem par eiro, pret pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 1,50% līdz 1,4753 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,56% līdz 120,78 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,0821 ASV dolāru, kas ir par 3,1% vairāk nekā pirms nedēļas. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,4949 ASV dolārus, kas ir par 1,4% vairāk, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā kritās par 1,1% un bija 120,04 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!