Foto: AFP/Scanpix

ASV dolārs aizvadītajā nedēļā pasaules valūtu tirgos piedzīvoja kāpumu, reaģējot uz labiem darba tirgus datiem ASV, bet eiro un Lielbritānijas mārciņu uz leju turpina vilkt balsojums Lielbritānijas referendumā par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Bezdarba līmenis ASV jūnijā bija 4,9%, kas ir par 0,2 procenta punktiem vairāk nekā maijā, piektdien paziņoja ASV Darba ministrija. Tomēr jūnijā pasaules lielākajā ekonomikā tika radīti 287 tūkstoši jaunu darbavietu, kas ir spēcīgs rādītājs un apliecina, ka ASV ekonomika atgūstās no gada sākuma piedzīvotā izaugsmes palēninājuma. Maijā tika radīti tikai 11 tūkstoši jaunu darbavietu, bet aprīlī to skaits bija 144 tūkstoši.

"Dolāram joprojām spēcīgas pozīcijas, jo eiro pagaidām negatīvi ietekmē ES un Lielbritānijas nākotnes attiecību jautājums. Dolāram atbalstu šonedēļ deva ASV darba tirgus dati. Lai arī globālā nenoteiktība var kavēt dolāra procentu likmju turpmāko kāpumu, piektdien publicētie darba tirgus dati ļauj cerēt, ka Federālo Rezervju sistēmas amatpersonu noskaņojums var mainīties," norises valūtu tirgū komentēja "SEB Bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Tikmēr Lielbritānijas mārciņas kurss turpina kristies, valūtu tirgotājiem mēģinot saprast, kāda ir mārciņas vērtība pēc Lielbritānijas referenduma.

"Kamēr nav skaidrības par nākamajiem soļiem "Brexit" sakarā, nav pārliecības arī par mārciņas turpmāko uzvedību. Lielbritānijas tirdzniecības deficīts maijā pieaudzis līdz 9,88 miljardiem mārciņu, no kuriem lielākā daļa ir deficīts attiecībās ar ES (ārpus ES deficīts ir 2,57 miljardi mārciņu). Mārciņas vērtības kritums pēc referenduma importu ir krietni sadārdzinājis, kas nākamajos mēnešos atstās būtisku ietekmi uz ārējās tirdzniecības rādītājiem," norādīja Lāriņš.

Mārciņas vērtībā izmaiņas varētu nest arī nākamā nedēļa, kad notiks Anglijas Bankas sanāksme. Eksperti pieļauj, ka tās laikā jau tiks pieņemti pirmie lēmumi, lai formulētu tālāko Lielbritānijas monetāro politiku.

Krievijas rublis nedēļu ir aizvadījis bez būtiskām izmaiņām. Piektdien par vienu eiro maksāja 70,57 rubļus, kas ir par 0,6% mazāk, bet par vienu ASV dolāru - 63,86 rubļus, kas ir par 0,1% vairāk.

"Neskatoties uz naftas cenu vājo uzvedību, rubļa vērtība nav pazeminājusies. Krievijas IKP gada izmaiņas šā gada pirmajā ceturksnī koriģētas uz -1,2%. Inflācija pēc jūnija datiem mēnesī 0,4%, bet gadā 7,5%," stāstīja Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pirmdien kritās par 0,16% līdz 1,1154 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,15% līdz 1,3287 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,04% līdz 102,56 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien pieauga par 0,70% līdz 1,1076 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 1,99% līdz 1,3022 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,80% līdz 101,74 jenām par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien saruka par 0,22% līdz 1,1100 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu pieauga par 0,70% līdz 1,2931 dolāram par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,41% līdz 101,32 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien paaugstinājās par 0,33% līdz 1,1063 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,18% līdz 1,2908 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu saruka par 0,54% līdz 100,77 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1051 ASV dolāru, kas ir par 0,8% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,2955 ASV dolārus, kas ir par 2,4% mazāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā saruka par 1,9% un bija 100,54 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!