Foto: DELFI
ASV kompānija "Exelon" varētu kļūt par Lietuvā plānotās jaunās atomelektrostacijas (AES) operatorfirmas partneri, intervijā biznesa avīzei "Verslo žinios" trešdien sacīja Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

"Exelon", kas ir energopakalpojumu sniedzējs un ASV lielākais kodolreaktoru operators, šomēnes ar Lietuvas valdību parakstīja sadarbības līgumu un pārstāvēs Lietuvu kā jaunās AES īpašnieka inženierrisinājumu kompānija.

""Exelon" darbosies kā inženierrisinājumu kompānija, kas pārstāvēs mūs Visaginas AES (VAE) projektā. Es uzskatu, ka viņu pieredze kodolreaktoru būvē ļaus mums izvairīties no kļūdām. "Exelon" pārvalda lielāko kodolstaciju parku Savienotajās Valstīs. Turklāt es pieļauju, ka šī kompānija varētu kļūt par VAE operatora partneri," pieļāva Sekmoks.

Uz jautājumu, vai Lietuva varētu īstenot VAE projektu, ja tai būtu partnerība tikai ar ASV un Japānas korporāciju "Hitachi/GE", ministrs atbildēja, ka projekts būs dārgāks, ja tajā paliks mazāk dalībnieku.

Jau vēstīts, ka Lietuvas valdība un Japānas un ASV korporācija "Hitachi-GE Nuclear Energy" pagājušajā piektdienā Viļņā parakstīja vienošanos par plānotās Visaginas AES koncesijas līguma pamatnosacījumiem. Koncesijas līgumu iecerēts parakstīt līdz nākamā gada jūnija beigām.

Pašlaik notiek sarunas ar "Hitachi" un Latvijas un Igaunijas enerģētikas kompānijām par investīcijām Visaginas AES.

Savukārt Polijas finanšu ministra vietnieks Jans Burijs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Polijas valsts energokompānija PGE esot izstājusies no projekta tā zemās rentabilitātes dēļ, taču dalības atjaunošana esot iespējama, saņemot izdevīgākus nosacījumus.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, kā arī bija plānota Polijas līdzdalība. Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

"Hitachi-GE Nuclear Energy", kas jūlijā tika izraudzīts par Visaginas AES stratēģisko investoru, jau ir sācis darbu pie AES tehniskā projekta, kurš ir saņēmis arī Japānas ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministra Jukio Edano atbalstu.

Tiek lēsts, ka jaunās AES būvniecība izmaksās apmēram piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu).

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!