Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijas lielākās telekomunikāciju kompānijas "Telecom Italia" (TIM) akcijas cena pirmdien pieauga pēc tam, kad ASV privāta kapitāla fonds "Kohlberg Kravis Roberts" (KKR) izteica pārņemšanas piedāvājumu, Itālijas uzņēmuma vērtību nosakot 10,8 miljardu eiro apmērā.

TIM akcijas cena Milānas biržā pirmdien sasniedza pat 0,45 eiro, kas ir par nepilniem 29% vairāk nekā piektdien biržas slēgšanas brīdī.

Ņujorkā bāzētā fonda publiskā konkursā izteiktais piedāvājums attiecas uz visu TIM akciju kapitālu. Itālijas kompānija paziņoja, ka piedāvājuma sākotnējā cena ir 0,505 eiro par akciju.

Itālijas Ekonomikas ministrija KKR interesi raksturoja kā "labas ziņas valstij", solot izveidot darba grupu piedāvājuma izskatīšanai.

Ministrija uzsvēra, ka ir jānodrošina, lai darījums netraucē ultraplatjoslas tīkla izveidei valstī.

TIM tīkls ir uzskatāms par nacionāli stratēģiski nozīmīgu aktīvu, tādēļ tā pārdošanai nepieciešama Itālijas valdības piekrišana.

Svētdien ASV fonda piedāvājumu izskatīja TIM padomes ārkārtas sanāksmē, un kompānija norādīja, ka ierosinājuma rūpīga izvērtēšana ilgs apmēram četras nedēļas, bet tā apstiprināšanai nepieciešama piekrišana no vismaz 51% gan akcionāru.

KKR jau pieder 37,5% TIM un Itālijas interneta pakalpojumu sniedzēja "Fastweb" kopuzņēmuma "FiberCop", kas nodarbojas ar optiskās šķiedras platjoslas interneta nodrošinājumu Itālijā.

Akciju pirkšanas piedāvājumu KKR izteica pēc tam, kad izskanēja informācija par akcionāru, no kuriem lielākais ir Francijas kompānija "Vivendi", spiedienu uz TIM vadību saistībā ar neapmierinošiem kompānijas darbības rezultātiem.

"Vivendi" preses pārstāvis iepriekš noliedza, ka kompānija ir iesaistīta sarunās ar kādu fondu.

Milānas biržā pirmdienas rīta tirdzniecībā "Vivendi" akciju cena pieauga par 2,71%.

Pēdējo piecu gadu laikā TIM akcijas cena ir sarukusi par pusi, bet kompānijas parādi septembra beigās pārsniedza 22 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!