"Business Insider" igauņu uzņēmēju Tāvi Madiberku nosaucis par vienu septiņiem ietekmīgākajiem eiropiešiem, kas no elektrotransporta vareno troņa varētu gāzt "Tesla Motors" līdzdibinātāju Īlonu Masku.

Pēdējo desmit gadu laikā elektrisko transportlīdzekļu tirgū dominējusi "Tesla" un vairākas Ķīnas kompānijas. Tomēr tuvākajā nākotnē tas varētu mainīties, jo ar šiem flagmaņiem varētu konkurēt vairāki Eiropas uzņēmumi. Starp tiem "Bussiness Insider" ierindojis arī Igaunijas uzņēmumu "Skeleton Technologies" un tā vadītāju Tāvi Madiberku.

"Eiropa ir izteikta līdere elektrisko transportlīdzekļu izpētē un izstrādē, taču tās mārketings atpaliek no Ķīnas un Amerikas Savienotajām Valstīm. Šo problēmu nevar vienkārši atrisināt ar vairāk produktiem," Madiberks uzsvēris "Business Insider".

Kamēr "Tesla" transportlīdzekļi darbojas ar tradicionālām litija jonu baterijām, "Skeleton" izstrādā jaunu tehnoloģiju – superkondensatoriem jeb neķīmiskiem akumulatoriem, kas spēj uzkrāt lielu daudzumu elektrības, lietojot tādus materiālus kā grafēns.

Igaunijas uzņēmums "Skeleton Technologies" radīts Tartu Universitātes paspārnē. Tas izmanto dabai draudzīgāku materiālu – grafēnu, divdimensiju oglekļa struktūru ar izcilām īpašībām –, lai ražotu enerģijas uzglabāšanas iekārtas, dēvētas par superkondensatoriem. Tie ir ātrāki un simt reizes jaudīgāki nekā parastie akumulatori, un bez uzlādes var izturēt miljonu uzlādes–izlādes ciklu. Šīs iekārtas var izmantot transporta nozarē, un "Skeleton Technologies" sadarbojas ar Eiropas transporta kompānijām un Eiropas Kosmosa aģentūru, kas tās izmanto raķešu tehnoloģijās.

"Skeleton" līdz šim jau ir piesaistījis 91 miljonu eiro, no kuriem 51 miljonu eiro piešķīra Vācijas Ekonomikas un enerģētikas ministrija. Tāpēc "Skeleton" rūpnīca, kas ir lielākā Eiropas superkondensatoru ražotne, atrodas Vācijā, Saksijas pavalstī.

"Mūsu mērķis ir radīt ilgi strādājošas, ātri uzlādējamas un jaudīgas akumulatoru tehnoloģijas, kas nodrošinātu labākas alternatīvas pašreiz tirgū esošo elektrisko transportlīdzekļu akumulatoriem," sacīja Madiberks.

Līdz ar Madiberku "Business Insider" sarakstā iekļauti vēl seši ietekmīgākie eiropieši elektrisko transportlīdzekļu jomā – trīs pārstāvji no Zviedrijas un pa vienam no Vācijas, Nīderlandes un Lielbritānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!