Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ASV ir apsūdzējusi septiņas ķīniešu kompānijas un iestādes superdatoru būvēšanā, lai palīdzētu savas valsts militāristiem, vēsta BBC. Tas ir pirmais Džo Baidena administrācijas solis, lai padarītu sarežģītāku procesu Ķīnai iegūt ASV tehnoloģijas. Attēlā: Ķīnas superdators "Sunway TaihuLight" Ķīnas Nacionālajā superskaitļošanas centrā Vuksi.

Ceturtdien ASV melnajā sarakstā tika iekļautas trīs kompānijas un četras Ķīnas Nacionālā superskaitļošanas centra filiāles. Tas liedz amerikāņu uzņēmumiem bez attiecīga apstiprinājuma eksportēt tehnoloģijas uz šiem uzņēmumiem.

ASV Tirdzniecības departaments norādījis, ka uzņēmumi ir iesaistīti superdatoru radīšanā, ko izmanto Ķīnas "militāristi" un kas atbalsta programmas, lai izstrādātu masu iznīcināšanas ieročus. Šie uzņēmumi un filiāles atrodas Ķīnas superskaitļošanas attīstības galvgalī un ir galvenie dalībnieki Pekinas plānā par čipu pašpietiekamību. ASV tirdzniecības sekretāre Džīna Raimondo teic, ka Baidena administrācija izmantos "visu savu iestāžu spēku, lai nepieļautu, ka Ķīna piesaista ASV tehnoloģijas destabilizējošiem militārās modernizācijas centieniem".

Jau Donalda Trampa administrācija bija piemērojusi sankcijas attiecībā uz desmitiem Ķīnas kompāniju, ko tā turēja aizdomās par amerikāņu tehnoloģiju izmantošanu militāriem mērķiem, ieskaitot tālruņu ražotāju "Huawei".

Baidena administrācijas ceturtdien pieņemtais lēmums nosaka, ka septiņām Ķīnas kompānijām ir jāsaņem licences piekļuvei amerikāņu tehnoloģijām, tostarp "Intel" un citu ASV čipu ražotāju mikroshēmām.

Lai gan melnais saraksts neļauj ASV uzņēmumiem sniegt pakalpojumus un pārdot produktus Ķīnas uzņēmumiem, tas nekavē tos uzņēmumus, kas veic ražošanu ārpus ASV. Viens šāds uzņēmums ir "TSMC", Taivānā bāzēts uzņēmums, kas ražo pasaulē vienus no modernākajiem pusvadītājiem.

Superdatoriem ir ievērojami augstāks veiktspējas līmenis nekā universālajiem datoriem, un tie var veikt miljardiem aprēķinu sekundē. Superdatorus veido tūkstošiem savienotu procesoru, un tos izmanto tādām funkcijām kā laika apstākļu un klimata tendenču prognozēšana, kodolizmēģinājumu simulēšana un farmaceitiskiem pētījumiem. Tie ir nepieciešami arī progresīvu ieroču, piemēram, hipersonisko raķešu izstrādei. "Superskaitļošanas iespējas ir vitāli svarīgas daudzu - varbūt gandrīz visu - moderno ieroču un valsts drošības sistēmu, piemēram, kodolieroču un hipersonisko ieroču, izstrādei" piebilst Raimondo.

ASV ir noraizējušās par to, ka Ķīna iegūst pieeju amerikāņu tehnoloģijām, kas palīdz tās armijai samazināt attīstības plaisu ar ASV militārajiem spēkiem. Baidena administrācija pašlaik izskata desmitiem saistībā ar Ķīnu pieņemtu lēmumu, ko izdarīja Trampa administrācija, ieskaitot rīkojumu, kas aizliedz amerikāņiem investēt Ķīnas uzņēmumos, kurus uzskata par saistītiem ar militāristiem.

"Vai domājat, ka Ķīna kaut ko gaida, lai investētu savā digitālajā infrastruktūrā vai pētniecībā un attīstībā? Es jums apsolu, ka viņi negaida," uzrunā trešdien teica Baidens. "Ķīna un pārējā pasaule joņo mums priekšā, veicot ieguldījumus nākotnei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!