Foto: AFP/Scanpix

ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) nākusi klajā ar grandiozu lielākās pasaules ekonomikas izaugsmes stimulēšanas programmu, kuras laikā iestāde ik mēnesi pirks hipotekārās obligācijas par 40 miljardiem dolāru (aptuveni 20 miljardiem latu), vēsta raidorganizācija BBC.

Tādējādi FRS vēlas iepludināt valstu ekonomikā papildu resursus un panākt ilgtermiņa kredītu procentu likmju pazeminājumu, lai aizdevumi gan privātpersonām, gan juridiskajām personām kļūtu lētāki. Ja tas izdosies, tad ekonomiskā aktivitāte valstīs pieaugs – tiks radītas jaunas darba vietas un mazināsies bezdarbs.

Bezdarba līmenis ASV kopš 2009.gada saglabājas augstā līmenī – bez darba ir 8% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, kas ASV tiek uzskatīts par augstu rādītāju. Augstākais bezdarba līmenis ASV fiksēts 2009.gada oktobrī un pašreizējais rādītājs - 8,1% - tiek uzskatīts vēl par salīdzinoši labu.

FRS vadītājs Bens Bernanke paziņojis par ASV ekonomikas izaugsmes prognozes pazemināšanu – vēl jūnijā FRS prognozēja, ka valstu ekonomika pieaugs par 2,4%, bet tagad tiek prognozēta 2% izaugsme. 2013.gadā FRS prognozē nedaudz lielāku ASV tautsaimniecības pieauguma tempu – 3%.

Kopš 2008.gada finanšu krīzes sākuma FRS iztērējis divus triljonus dolāru vērtspapīru iegādei. Pēdējā kārta šādu aktīvu iegādē noslēdzās pagājušajā gadā. Šādas politikas kritiķi norāda, ka, turpinot iet to pašu ceļu ar šādu naudas iepludināšanu ekonomikā, var izprovocēt inflācijas pieaugumu.

"Mēs šaubāmies, vai šie pasākumi palīdzēs ekonomiku izvest no krīzes," tā jauno programmu komentējis "Capital Economics" ekonomists Pols Ašvorts. "Pēc kāda laika noteikti sāks uzdot jautājumus par to, kad FRS palielinās hipotekāro obligāciju iegādes apjomus."

Tikmēr akciju tirgus pozitīvi reaģējis uz paziņojumu par jauno ASV ekonomiskās izaugsmes stimulēšanas programmu – akciju kurss Ņujorkas biržā sasniedzis rekordatzīmi pēdējo piecu gadu laikā. "Dow Jones" indekss ceturtdien tirdzniecības dienas noslēgumā sasniedzis augstāko atzīmi kopš 2007.gada decembra, bet Āzijas fondu tirgos tirdzniecība piektdien sākusies ar ievērojamu indeksu pieaugumu.

Pasaulē valdīja bažas par globālās ekonomikas izaugsmi, kas saistīts ar vājo ASV tautsaimniecības pieaugumu un parādu krīzi eirozonā. Tāpat bremzējas izaugsme otrā lielākajā pasaules ekonomikā – Ķīnā. Tādēļ šo reģionu politiķi spriež par risinājumiem, kas dotu jaunu grūdienu ekonomiku attīstībai.

FRS par saviem ekonomikas stimulēšanas plāniem paziņoja dažas dienas pēc tam, kad Eiropas Centrālā banka nāca klajā ar saviem plāniem neierobežotos apjomos pirkt parādos slīgstošo valstu vērtspapīrus. Tikmēr Ķīna kopš šā gada jūnija ir divkārt samazinājusi procentu likmes biznesa un iedzīvotāju kredītiem. Tāpat Ķīna kreditēšanas veicināšanai ir pazeminājusi banku rezervju normu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!