ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien parakstījis likumprojektu par sankciju pastiprināšanu pret Ziemeļkoreju, sodot to par provokatīvo kodolizmēģinājumu un raķetes palaišanu.

Sankcijas attieksies pret jebkuru fizisku vai juridisku personu, kas importētu preces, tehnoloģiju vai apmācību saistībā ar masu iznīcināšanas ieročiem vai iesaistītos cilvēktiesību pārkāpumos un kiberuzbrukumos.

Paplašināto sankciju mērķis ir nepieļaut Ziemeļkorejas tikšanu pie finanšu līdzekļiem miniatūru kodolgalviņu un tālas darbības rādiusu raķešu attīstīšanai.

Obamas parakstītais likumprojekts arī paredz atvēlēt aptuveni 50 miljonus dolāru (45 miljonus eiro) radiopārraidēm Ziemeļkorejā, lai atbalstītu humānās palīdzības programmas. Šos līdzekļus paredzēts izlietot piecu gadu laikā.

ASV Kongress šo likumprojektu ar lielu balsu pārsvaru apstiprināja jau iepriekš šomēnes.

Phenjana janvārī šokēja pasauli un izpelnījās starptautisku nosodījumu, kad tā paziņoja, ka ir veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu.

Savukārt 7.februārī Ziemeļkoreja palaida nesējraķeti ar satelītu, bet Rietumvalstis uzskata šo startu par aizsegu ballistiskas raķetes izmēģinājumam, kurus Ziemeļkorejai aizliedz veikt ANO Drošības padomes rezolūcijas.

Ziemeļkoreja jau ir pakļauta plašām starptautiskām un ASV sankcijām, kas tika pieņemtas pēc tās iepriekš veiktiem kodolizmēģinājumiem 2006., 2009. un 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!